Hrvatski radio

Radio Split

Retrospektivna izložba Dalibora Jelavića

13.10.2016.

10:02

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Kritička retrospektiva" naziv je izložbe Dalibora Jelavića, koja je u srijedu, 12. listopada otvorena na dva kata palače HAZU (Milesi) u Splitu. Jelavić (rođen 1949.) umjetnik je ekspresivne geste i moćnog kolorizma čiji opus čini jednu od najupečatljivijih vertikala suvremene hrvatske umjetnosti.

Izložba je koncipirana kao kritička sinteza koja s više od stotinu ponajboljih umjetnikovih ostvarenja nastalih u razdoblju od sedamdesetih godina 20. stoljeća do danas i pokazuje autorove vrhunske domete i značenje njegova prinosa korpusu novije hrvatske umjetnosti.

Izložbu su zajednički organizirali splitski Zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Kulturna ustanova Galerija KULA, a izložen je samo slikarski dio s nedavne retrospektivne izložbe u Modernoj galeriji u Zagrebu.

Jelavić je karizmatični, socijalno osjetljivi fajter čije je djelo upačatljivo u suvremenoj umjetnosti - kazao je na otvorenju njegov kolega sa studija na Likovnoj akademiji Kažimir Hraste.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.