Hrvatski radio

Radio Split

Romantika u Saloni

05.07.2019.

14:00

Autor: Vesna Relić

Romantika   u    Saloni

Romantika u Saloni

Foto: - / -

Manifestacija Romantika u Saloni održat će se u 3 različita termina. u organizaciji TZ Solin. Cilj je “oživljavanje” povijesti kroz kvalitetnu i autentičnu interpretaciju antičke baštine priređivanjem tematskih večeri kojima se na kreativan način prikazuje život u Saloni u antičko doba.

U organizaciji TZ Solin, manifestacija se održava 8. godinu zaredom (od 2012. godine) te se pozicionirala kao središnja manifestacija Solinskog kulturnog ljeta. Program se ove godine sastoji od slijedećih tematskih događanja:

1) Večer gladijatora i antičkog teatra (subota 6. srpnja 2019., u 21 sat Amfiteatar) s gostima iz Pule te show-programom s vatrom izvrsne Elsie Angeles Novaković u društvu cara Dioklecijana (Nato Pivalica) te carice Priske (Aneta Matulić).Večer će obilježiti nastup mladog dvojca Antonio Palanović i Leopold Stašić s violinama, a u okviru večeri također će se tradicijski održati sajam antičkih zanata, kao i nastup Solinskih bubamaraca.

2) Antičko vjenčanje (petak, 19. srpnja 2019., u 21 sat, Tusculum Salona). Ovom večeri želi se prikazati kako je izgledalo rimsko vjenčanje, na koji način se uljepšavala mladenka i mladoženja, kako je izgledala antička gozba i sama ceremonija vjenčanja. Večer će obilježiti nastup mladog pijanista Marina Limića, a riječ je o projektu koji se provodimo s hotelom Salona palace i agencijom Dreamtime events Croatia.  

3) Antika uz Jadro (petak, 9. kolovoza 2019., u 20 sati, Centar grada Solina). Ovom se večeri donosi dašak antike u centar grada Solina, uz sajam antičkih zanata - kovač lončar, košačar, toge, radionica antičkih suvenira, mozaika, prodaja proizvoda za uljepšavanje te glazbeni nastup Stipana Popovića i Ivane Kenk Kalebić (mandolina i gitara).

Ulaz na manifestaciju je besplatan. U okviru 1. i 2.večeri posjetiteljima je osiguran besplatan razgled Salone (polazak autobusa s Manastirina je 6. srpnja u 19,30 sati, a 19. srpnja u 19 sati).

Osiguran je i besplatan prijevoz autobusom sa Splitske rive i natrag. 

Ova je manifestacija dobitnik godišnje turističke nagrade „Simply the best 2013“ (kristalne statue i zlatne povelje) koju su dodijelile UHPA i turistički časopis Way to Croatia u kategoriji Posebna priznanja za inventivnost i razvoj turističkih proizvoda, u okviru poslovno turističke burze PUT u Malinskoj na otoku Krku.

BESPLATAN PRIJEVOZ AUTOBUSOM IZ SPLITA - ROMANTIKA U SALONI

VEČER GLADIJATORA, subota 6.srpnja 2019. amfiteatar 21 sat

 • Iz splita (parking kraj Turističke palače) 19,30 polazak - do Salone (iskrcaj dijela putnika na Manastirinama – oni koji idu u razgled, ostali kod crkve sv. Anastazija)

 • Povratak 23 sata (crkva sv.Anastazija)

ANTIČKO VJENČANJE, petak 19.srpnja 2019. vrt Tusculum, 21 sat

 • Iz Splita (parking kraj Turističke palače), Polazak 19,30 sat
  Povratak 22,30 sati (Manastirine – Salona)

ANTIKA UZ JADRO, petak 9.kolovoza 2019. mali Glorijet (centar grada) 20 sati

 • Iz Splita (parking kraj Turističke palače), Polazak: 20 sati - do parkinga Glorijet (ispod Lidla)

 • Povratak 23 sata (parking Glorijet (ispod Lidla))

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.