Hrvatski radio

Radio Split

Sedamdeset godina od rušenje splitske fontane

28.05.2017.

19:58

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sedamdeseta obljetnica rušenja monumentalne fontane na splitskoj rivi bit će obilježena prigodnim programom u ponedjeljak 29. svibnja 2017. u Muzeju grada Splita u 19 sati, kada će se još jednom obrazložiti inicijativa za obnovu tog spomenika kulture.

Već je sedam desetljeća prošlo od rušenja Monumentalne fontane. Tim povodom Komisija za obnovu Splitske fontane, Društva prijatelja kulturne baštine Split, Muzej grada Splita, a uz podršku facebook grupe „Inicijativa za obnovu monumentalne fontane na splitskoj rivi“, organizirat će obilježavanje ove obljetnice u ponedjeljak, 29. svibnja 2017. godine u 19:00 sati u Muzeju grada Splita.
 
Govornici će biti: dr. Ante Tukić, predsjednik Komisije za obnovu Splitske fontane, akademski kipar Robert Jozić, akademik Nenad Cambj, Ante Alujević, jedan od pokretača facebook „Inicijative za za obnovu Splitske fontane na Rivi“, te dr. sc. Stanko Piplović. Tom prigodom će po prvi puta biti javno prezentirana skulptura Nereide, a biti će najavljena svečana donacija makete Monumetalne fontane Muzeju grada Splita. Maketu je izradio Dimitrije Barb, maketar i dugogodišnji HTV djelatnik. 
 
Monumentalna fontana je sagrađena u spomen dolaska vode u Split nakon obnove Dioklecijanovog vodovoda, a za vrijeme gradonačelnika Antonija Bajammontija. Taj događaj je značio ulazak Splita u civilizacijske tokove Europe i modernog života. Autor monumentalne fontane je poznati padovanski kipar Luigi Ceccon, a isklesana je u renomiranoj kiparsko-klesarskoj radionici Dall'Ari u Milanu. Građani su je financirali, jer su to smatrali svojom čašću i time su se ponosili. Gotovo je svaka obitelj u tome sudjelovala neovisno o političkoj orijentaciji i materijalnoj situaciji. Uz veliko slavlje i prisustvo građana Splita 1888. godine svečano ju je otvorio hrvatski gradonačelnik narodnjak dr. Gajo Bulat. Nasilno je srušena 30. svibnja 1947. godine. 
 
Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja obnove, a potaknuto javnim mnijenjem i stajalištima kompetentnih stručnjaka, znanstvenika, te znanstvenih institucija Društvo prijatelja kulturne baštine Split preko svoje Komisije za obnovu Splitske fontane formirane od 9 različitih udruga od 2005. godine ponovno pokreće inicijativu za njezinu obnovu. Osim brojnih podrški građana, nude se i financijska sredstva kao podrška obnovi. 
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.