Hrvatski radio

Radio Split

13:55 / 02.08.2017.

Autor: Mladen Vuković

Šest dana za Legendu o Miljenku i Dobrili

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Legenda o Miljenku i Dobrili, turistička gradska manifestacija o renesansnoj ljubavi mladog para, i ove godine upotpunjava program Kaštelanskog kulturnog ljeta. Program počinje 4. kolovoza svečanim otvorenjem uz kazališnu predstavu Miljenko i Dobrila pred dvorcem Vitturi u Kaštel Lukšiću u 21:30h.

PROGRAM: 04.08. - 10.08.2017

4. kolovoza 2017. – Svečano otvaranje manifestacije “Legenda o Miljenku i Dobrili” –  ispred dvorca Vitturi – Kaštel Lukšić  u 21.30 sati 

Kazališna predstava “Miljenko i Dobrila”

Scenarist: M. Kažotić / Dinko Morović

Režija i adaptacija: Mladenka Gruica

Predstavu će igrati glumci Kaštelanskog kazališta uz pomoć svojih kolega, gostujućih glumaca iz drugih amaterskih društava. Izvedbu će obogatiti svojim nastupm i KUD “Ante Zaninović” te Kliški uskoci.

Predstava prikazuje socijalnu situaciju i život u Kaštelima krajem 17.stoljeća te pojašnjava društvene odnose koji su doveli do tragične sudbine mladog para. Predstava po ovom scenariju je praizvedena i jedini put igrana 1954. u organizaciji KUD-a “Biranj” u Kaštel Lukšiću

6. kolovoza – Djeca i Miljenko i Dobrila –  dvorište dvorca Rušinac, Kaštel Lukšić –  19.00 sati

U zabavno-edukativnom  programu  natječu  se  tri  grupe  djece u dvije kategorije: poznavanje starih igara te kviz “Koliko dobro poznajem Miljenka i Dobrilu?”.

Nakon kviza i igara djeca se i pripremaju  za umjetničku interpretacija vezanu za legendu. Svaka grupa ima zadatak prikazati dio vezan za legendu kroz aktivnosti kojima se bave (pjesma, gluma, ples).

7. kolovoza – Večer barokne glazbe i arije iz opere Miljenko i Dobrila 
– župna crkva K. Lukšić  –   21.00 sat

Nastupaju:  Zbor iz Poljske Con fuoco, solisti Opernog studija Ante Ivića

Ovim programom vraćamo se u vrijeme baroka, vrijeme života Miljenka i Dobrile i tadašnjih običaja plemstva kome su i sami pripadali. Koncertom zbora Con fuoco iz Pszczyne, grada prijatelja Kaštela, obilježit će se i 20. obljetnica prijateljstva dvaju gradova.

Program će obogatiti mladi operni pjevači Opernog studija Ante Ivića koji će izvesti arije iz opera “Miljenko i Dobrila” Milovoja Koludrovića.

Za potrebe koncerta, prostor barokne župne crkve u Kaštel Lukšiću ustupa don Stipan Šurlin podržavajući na taj način projekt o Miljenku i Dobrili.

9. kolovoza – Dobriline glazbene večeri – park Vitturi, K. Lukšić  u 21.00 sat

Gošće večeri : klapa Neverin i Zorica Kondža 

U parku Vitturi planira se ljetna glazbena poslastica u Dobrilinu čast. Kroz sudbinu Dobrile promatra se položaj žene u društvu kroz prošla vremena do danas. Žena kao majka, hraniteljica, oslonac obitelji, a često obespravljena i bez prava odlučivanja o vlastitij sudbini. Dobrili u čast opjevat će se neke od najljepših pjesama o ženi .

10. kolovoza – Festival ljubavnih napitaka

U okviru manifestacije „Legenda o Miljenku i Dobrili“  TZ Grada Kaštela ove godine po prvi puta organizira i „Festival ljubavnih napitaka“. Riječ je o ugostiteljsko – gastronomskoj manifestaciji čiji cilj je promovirati različite vrste autohtonih likera, rakija i žestica. Ljubavna priča o Miljenku i Dobrili na taj način  dobiva i svoju gospodarsku dimenziju pružajući priliku malim prizvođačima i OPG-ovima da prezentiraju svoje proizvode, kako Kaštelanima tako i njihovim gostima.

Svi zainteresirani izlagači imaju osiguran prodajni prostor na kojem će predstaviti jedan “ljubani napitak” s originalnim imenom i djelovanjem osmišljenim za ovu prigodu.  Tijekom večeri izabrani napitak posjetitelji će moći degustirati uz plaćanje, a također će biti omogućeno svim prijavljenima prodavati i ostale svoje proizvode po promotivnim cijenama.

Tijekom večeri organiziran je zabavni program uz “meštra ceremonije” Damira Mihanovića – Čubija, a osim glazbenog programa za odrasle, pripremaju se i programi za djecu: akrobatsko-žonglerske točke grofa Motike i njegove dvorske lude, akrobacije s vatrom te pripovjedanje bajki za velike i male.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.