Hrvatski radio

Radio Split

Šetnja s knjigom za spas knjižare Morpurgo

14.06.2017.

13:03

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na istočnoj strani splitske Pjace – Narodnog trga – i danas je zatvorena kultna knjižara "Morpurgo" s natpisom "Inventura". Osnovao ju je svestrani splitski kulturni djelatnik Vid Morpurgo 1860. godine i od tada je mijenjala vlasnike i uvijek je ostala u istim prostorijama.

Zbog čega je taj prostor konzervatorski zaštićen kao knjižarski prostor.

Kada je knjižarski lanac Algoritam nedavno otišao u stečaj, ključ u bravu privremeno je ušao i u knjižaru Morpurgo, no gradske službe i gradonačelnik Andro Krstulović Opara već su najavili da će poduzeti sve da se već početkom rujna u njezine knjižarske izloge vrati Njezino veličanstvo Knjiga.

Zanimljivo je da je o toj najstarijoj splitskoj knjižnici solinska književnica Nada Topić napisala svoju doktorsku dizertaciju "Uloga splitske knjižare Morpurgo u razvoju kulture čitanja u drugoj polovici 19. stoljeća i prvoj polovici 20. stoljeća".

U razgovoru s Mladenom Vukovićem, Nada Topić otkriva kako je nastala ta njezina knjiga.

Šetnja s knjigom

A ljubitelji knjige i Facebok grupa "Split kroz povijest" pozivaju popodne (srijeda, 14. lipnja 2017.) u 18,30 sati na "šetnju s knjigom" između dviju trenutno zatvorenih knjižara na Pjaci, kako bi dali potporu što skorijem otvaranju knjižare Morpurgo, ali i ostalih, kako Marulićev grad ne bi imao samo jednu knjižaru s najširim izborom publicističkih i beletrističkih naslova. Evo što nam je kazala Adela Roudi, administratorica Facebook grupe "Split kroz povijest".

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.