Hrvatski radio

Radio Split

Sinjski međureligijski dijalozi u Kašetarnici

06.08.2015.

17:32

Autor: Mladen Vuković, Božena Romac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljanjem romana Esme Bandić i predavanjima “Multireligijski pogled mladih” i “Sinjska bitka 1715. u svjetlu međureligijskog dijaloga” u Sinju su u okviru manifestacije “Dani Alke I Velike Gospe“ održani Međureligijski susreti. Događaj je organizirala Udruga za promicanje suvremene umjetnosti Sinj (UPSUS) na zapuštenom prostoru iznad glavne sinjske tržnice u umjetničkom eko-paviljonu “Kašetarnica”.

Umjetničkim intervencijama, radionicama i predavanjima udruga UPSUS želi oživjeti zapuštene dijelove Grada Sinja te učiniti da oni postanu mjesto susreta i druženja Sinjana, rekla je na otvaranju Božena Romac, predsjednica Udruge. Međureligijski susreti počeli su predavanjem Zlate Paštar, profesorice sociologije i filozofije koja na zagrebačkoj Prvoj gimnaziji predaje Svjetske religije, a kao motiv svoga rada navela je razvijanje empatije i odgoja mladih za suživot i toleranciju čime zajednički doprinose stvaranju kvalitetnijeg društva.

Fra Domagoj Runje, profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, publici je dao novi osvrt na bitku za Sinj kroz predavanje „Sinjska bitka 1715. u svjetlu međureligijskog dijaloga“. Posebno se zaustavio na predaji o svjedočanstvu samih Turaka koji su za vrijeme opsade Sinja vidjeli jednu ženu kako hoda gradskim zidinama, pa su se te žene prepali i pobjegli ne osvojivši grad. Nadalje, sinjskoj predaji o Turskom viđenju Gospe, fra Domagoj je pristupio uzimajući u obzir i ono što pripadnici islamske vjere na osnovu Kur'ana s velikim poštovanjem vjeruju i govore o Isusovoj Majci. Naglasio je kako Sinjska bitka može postati prigoda za novi kršćansko-muslimanski dijalog koji u odnosu prema Isusovoj majci Mariji ima puno više dodirnih točaka, nego što se misli.

Na Kašetarnici su predstavljena i dva romana Esme Bandić “Misterija” i “Tajna”. Romane je predstavio Milo Jukić, poznati bosanskohercegovački književnik, novinar i autor brojnih recenzija. “Teško je ukratko kazati nešto o knjigama Esme Bandić, one se ne mogu prepričati, pročitati u aoristu i ostaviti na polici da skupljaju prašinu, nego su knjige koje se čitaju cijeli život.” Dodao je da oni koje vole Van Damma i Stalonea ili hitove u bilo kojem pogledu ne trebaju kupovati ove knjige jer nisu za njih.

Esma Bandić, inače po ocu Sinjanka, zahvalila se Sinjanima na toplom dočeku i rekla kako su knjige pogodne za temu međureligijskih susreta jer se u njima “citiraju i isprepleću dijelovi Staroga zavjeta i Kur’ana Časnog”. Nadalje, “ove knjige sjedinjuju ljude svih religija zbog ljubavi u srcu koju svaki čovjek ima, te putu spoznaje do koje svatko može doći ako dublje pogleda u sebe. Iako su knjige s različitim težištima, vode jednim putem – putem spoznaje, i na taj način ih treba čitati”, rekla je Esma Bandić.

Osvrnuvši se na večer u Kašetarnici, Božena Romac rekla je da joj je iznimno drago što je Kašetarnica 300 godina nakon sinjske bitke I sukoba postala mjesto susreta različitih svjetova, a to je i bio primarni cilj Udruge.

Program je nastavljen radionicama fotografije, filma i videa, keramike te modnog dizajna. Svi radovi nastali na radionicama bit će izloženi u prostoru Kašetarnice u petak 7. kolovoza od 21 sat.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.