Hrvatski radio

Radio Split

Sjajna klapska smotra u danima Sudamje

03.05.2019.

00:01

Autor: Eduard Gracin

Sjajna klapska smotra u danima Sudamje

Sjajna klapska smotra u danima Sudamje

Foto: - / -

33. Susret dalmatinskih klapa u danima Sudamje održan je u četvrtak, 2. svibnja 2019. u splitskom Kazalištu. Organizatori su ove godine uveli neke promjene. Odlučili su da Smotra bude natjecateljska i pogodili - u sridu. Nagradu žirija osvojila je "Orca", a publike "Mriža".

Bila je to sjajna klapska glazbena večer u splitskom hramu kulture pred brojnim ljubiteljima dobre klapske pisme koji su ispunili gledalište u Teatru. Nastupilo je 9 od 10 najavljenih klapa (kaštelanske "Neverinke" su u posljednji trenutak morale odustati od nastupa) uglavnom sa splitskog područja. Izuzetak je bila odlična peteročlana zadarska klapa "Munita" koja je po mnogima bila najbolja te večeri. Preostali sudionici ovog koncerta - obje klape "Filip Dević", mlade ženske klape iz Splita - "Orca" i "Luše", mješovita četveročlana, odlična kaštelanska klapa "Kampaneli", također Kaštelanke iz "Štorije" te splitski "Cambi" i obnovljena "Mriža" oduševili su gledatelje. Jednostavno rečeno - svaka nova klapa svojim je nastupom pojačavala odličan utisak kod publike. 

Ova Smotra klapa koju je prije 3 i pol desetljeća osmislio legendarni splitski klapski zanesenjak Mate Barić, kojemu se tada pridružio i maestro Ljubo Stipišić, doživjela je u proteklom razdoblju niz promjena. Svojedobno je bila uvertira u sam blagdan Svetoga Duje, dan prije glavne proslave 7. svibnja, a klape i pučki pjevači su na raznim lokacijama u gradskoj jezgri navještali svojim nastupima Fjeru. Tako su na Carrarinoj poljani pjevali pučki pjevači sa šireg splitskog područja da bi na Peristilu dva dana prije blagdana, 5. svibnja nastupile klape koje su bile manje atraktivne široj publici. A pozornica bi splitskog Kazališta 6. svibnja bila rezervirana za one ponajbolje. Proteklih nekoliko godina o programu ovog Susreta klapa brine maestro Jasminko Šetka koji je ove godine pozvao u pomoć neke od ponajboljih klapskih znalaca sa splitskog područja - profesora Rajmira Kraljevića, Duška Tambaču, Mojmira Čačiju i nešto mlađeg Jakšu Gilića koji su zajedno sa Šetkom odabrali klape, sudionice ovog Susreta. Osim toga, odlučili su da to bude natjecateljska klapska večer gdje će se klape natjecati za nagradu stručnog ocjenivačkog suda te publike. Ustanovili su i nagradu "Sveti Duje" koju su odlučili na koncu pokloniti mladoj splitskoj ženskoj klapi "Orca" za odličnu izvedbu poznate tradicionalne pjesme "Prid oltarom kleči diva" koju je obradio njihov umjetnički voditelj, maestro Srećko Damjanović. Gledatelji su najviše glasova dali obnovljenoj klapi "Mriža". Na kraju, publika je bila prezadovoljna onim što se događalo na pozornici, zadovoljni su i klapski stručnjaci među kojima su bili i članovi Direkcije omiškog Festivala koje je predvodio njihov ravnatelj, profesor Mijo Stanić. Dodatno, publiku je oduševio zajednički nastup svih klapa izvodeći "Splite moj", "Jute san se zajubija" i "Pismo moja hrli tamo" u stanci dok su publika i članovi stručnog ocjenjivačkog suda odlučivali o pobjednicima. 

Radio Split je snimio ovaj koncert koji možete poslušati dan nakon proslave Svetoga Duje, u srijedu 8. svibnja 2019. u emisiji "Koncertna večer srijedom". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.