Hrvatski radio

Radio Split

Skup u Etnografskom muzeju u Slivnu

08.06.2019.

20:02

Autor: Mladen Vuković

Skup u Etnografskom muzeju u Slivnu

Skup u Etnografskom muzeju u Slivnu

Foto: - / -

U Etnografskom muzeju Mrkonjić u Slivnu održan je skup imotskih publicista koji su govorili o duhovnoj i zavičajnoj nematerijalnoj baštini u funkciji održivog turističkoj razvoja Zabiokovlja. Ti će radovi biti tiskani do kraja godine u osmom zborniku

koji, u suradnji s drugim nakladnicima, od 2003. skoro svake druge godine objavljuje Udruga za očuvanje kulturne baštine Slivno.

Skup je vodio prof. dr. sc. Anđelko Mrkonjić, naglasivši da radovi dotiču tri kuta tradicijskog života - obitelj, crkva i škola. Don Mladen Parlov i Dragica Zeljko Selak govorili su o vjerskim običajima u svojim mjestima Ričicama i Slivnu, Dinka Alaupović Gjeldum obradila je temu uzgoja pčela u zagorskim selima i ulišćima u kućama, Drago Maršić. Ivica Šušić, Mladen Vuković, Zrinko Lelas i ostali pisat će u zborniku o pučkim zgodama koje treba otrgnuti od zaborava u ovo digitalno dobra, kada jeca od rođenja gledaju u zaslone tableta.    

Mate Buljubašić odguslio je na kraju skupa svoju pjesmu o prvom hrvatskom predsjedniku i stvaranju neovisne Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.