Hrvatski radio

Radio Split

Slovenski slikari Skočir i Zaplatil u Splitu

19.10.2018.

08:03

Autor: Mladen Vuković

Boris Zaplatil, Igor Brešan i Rudi Skočir

Boris Zaplatil, Igor Brešan i Rudi Skočir

Foto: - / -

Galerija Sveučilišne knjižnice Vasko Lipovac ugostila je samostalne izložbe dvojice etabliranih slovenskih umjetnika Rudija Skočira i Borisa Zaplatila. Izložbe je priredila splitska galerija Brešan, a radi se o ciklusu naslovljenom "Svatko na svojoj strani"

koji godinama u istom prostoru nastoji predstaviti umjetnike različitih poetika, pokušavajući ih svesti pod isti nazivnik. Domaćin izuzetnoj likovnoj prigodi je likovni kroničar i dugogodišnji novinar Igor Brešan koji je obojici umjetnika napisao predgovore u popratnom katalogu. 

Ovo je inače 643. i 644. izložba te agline splitske galerije. Obojici umjetnika zajedničko je da su diplomirali na ljubljanskoj Likovnoj akademiji slikarstvo, Skočir dolazi iz malog mjesta Žibršaka kraj Kamnog, a Zaplatil iz Ljubljane. Prvome, koji je i vrstan ilustrator, u centru zbivanja je žena, brižna i odgovorna, okružena mislima i porukama bližnjima. Dekorativnost slikama osiguravaju i kaligravske vrednote, zapravo temeljna likovna faktura. Drugospomenuti, naoko bi se reklo zakleti kolorist, kojega kritika tretira kao izrazito suvremenog autora, bavi se ovom zgodom Mediteranom. Negdašnje poklonstvo formi primakao je spomeničkom, testirajući po kamenim biljezima duhovno i emotivno - ističe Brešan.

Dvije izložbe u studenom

Galerija Brešan priprema dvije velike izložbe u studenom u izložbenom prostoru Stare gradske vijećnice. Prvo osamdesetak umjetnika iz čitavog svijeta nastoji recentno udovoljiti pozivu Crno-bijelo u boji, a zemlje partneri su Slovenija i Poljska.

Potom likovna kronika Splita nastoji rasvijetliti turbulentne sedamdesete minulog stoljeća kroz nastojanja pojedinaca i grupa da se odlijepe od estetskih diktata i shematiziranih cehovskih udruga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.