Hrvatski radio

Radio Split

Spaljuju se krnjevali

17.02.2015.

10:46

Autor: Mirjana Maroević, Dijana Putnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadnji je pokladni utorak pa će u svim dalmatinskim mjestima, u kojima Krnje nije spaljen proteklog vikenda, taj scenarij biti u popodnevnim satima. Kakav program nudi "Spli'ski karneval", u razgovoru s Mirjanom Maroević, kazuje nam u ime organizatora voditelj Centra plesa Miljen Chovan:

Spli'ski karneval

Završni program splitskog karnevala počinje u 21 sat, kada povorkla polazi s rive, u 22 sata je čitanje šentence na Peristilu, a u 23 sata spaljivanje Krnje na gatu sv. Nikole. Cijelo vrijeme na rivi je koncert NOA & Funkblasters.

Bakovse svečanosti u Imotskom

Danas su završni programi ovogodišnjih pokladnih priredbi i u Imotskom. Gradskim ulicama jutros je prošla karnevalska povorka prološkog Bellamuse s vrlo dojmljivim kreacijama i maskama. U Dječjem vrtiću Imotski održan je tradicionalni maskenbal za najmlađe na kojem su djeca prezentirala maske iz vlastite radionice. Večeras u 20 sati u kino dvorani počinje tradicijska Večer humora i zabave, završna pokladna svečanost u organizaciji Kulturne udruge Bakove svečanosti.

Donjokaštelanski krnjeval

Prema dva stoljeća dugoj tradiciji, danas, na pokladni utorak, održava se jedan od najvećih krnjevala na ovim područjima, Donjokaštelanski krnjeval. Krnjevalska povorka krenut će u 15.30 sati s Nehaja, proći će donjokaštelanskom rivom kako bi svi stigli na porat u Kaštel Starom. Osim domaćina, maškara iz Poklada, u povorci će se naći i njihovi prijatelji iz brojnih krnjevalskih udruga, a svi zajedno predstavit će šezdesetak zanimljivih točaka. Kako su najavili, bit će u povorci državnih i lokalnih političara, estradnih umjetnika, kulturnih djelatnika, sportaša, radnika, težaka i mnogih drugih. Na prostoru pored porta pročitat će se i osuda krnji, koji je po običaju kriv za sve za što se može biti kriv, a na kraju izvršit će se i kazna. Proslava osude krnji i završetak ovogodišnjih maškaranih događanja u Kaštelima obilježit će se na velikom maskenbalu u Resniku, koji započinje u 20 sati.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.