Hrvatski radio

Radio Split

Split zaboravio Luku Botića

31.10.2013.

10:17

Autor: Frano Baras

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove se godine 22. kolovoza navršilo 150 godina od prerane smrti splitskog pjesnika Luke Botića (1830.-1863.) kojega književni povjesničari drže "najboljim piscem predšenoina razdoblja”.

U svom kratkom životu objavio je tri opširnija spjeva Pobratimstvo, Bijedna Mara, Petar Bačić te podužu pripovjetku Dilber Hasan. Botić je danas ponajviše prisutan po svom spjevu Bijedna Mara koju je u glazbi ovjekovječio Josip Hatze operom Adel i Mara.
Ipak, tužno je da se obljetnicu njegove smrti u Splitu nisu sjetili komemorirati ni Književni krug, ni splitski ogranak Društva hrvatskih književnika, ni Hrvatsko narodno kazalište, ni Grad! Čak se zaboravilo da se njegova rodna kuća nalazi na Dobrome (a ne u Velom varošu!) kako pišu neki novinari... O tome svjedoči i spomen ploča koja se nalazi sa zapadne strane dvorišnoga zida kuće na broju 4 Kninske ulice. Tu nekoć lijepu ploču od plavkasta mramora sa zlatnim slovima postavili su Splićani davne 1930. godine u povodu 100. obljetnice Lukina rođenja. Nažalost, ploča je danas toliko zapuštena da je teško uočljiva. Bilo bi prikladno da se barem Konzervatorski zavod pobrine te da je osvježi i napravi čitljivom.
Pohvale kaštelanskoj udruzi za oživljavanje sela Opor – Botići koja je ipak priredila spomenarske Dane u slavu Luke Botića, čiji preci potječu iz tog starog kaštelanskog sela.

Frano Baras

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.