Hrvatski radio

Radio Split

Splitska "Mriža" pobijedila na omiškom Festivalu

25.07.2020.

23:02

Autor: Eduard Gracin

Pobjednici Festivala - splitska klapa MRIŽA

Pobjednici Festivala - splitska klapa MRIŽA

Foto: - / -

Kao i u završnoj večeri ženskih klapa, razlika između prvoplasirane splitske "Mriže" i buzetske "Pinguentum" je u desetom dijelu jednog boda. Naime, "Mriža" je osvojila 67,6 dok je "Pinguentum" osvojila 67,5 bodova stručnog ocjenjivačkog suda. "Sebenico" iz Šibenika je najbolji prema ocjeni publike.

Prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda - klapa "Mriža" - Split

Druga nagrada stručnog ocjenjivačkog suda - klapa "Pinguentum" - Buzet

Treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda - klapa "Kaše" - Dubrovnik

 

Prva nagrada publike i gledatelja i slušatelja HRT-a - klapa "Sebenico" - Šibenik

Druga nagrada publike i gledatelja i slušatelja HRT-a - klapa "Bošket" - Zagreb

Treća nagrada publike i gledatelja i slušatelja HRT-a - klapa "Korda" - Lumbarda

 

Ovogodišnje izdanje omiškog Festivala bit će upamćeno kao "najsiromašnije", barem što se tiče festivalskog programa. Međutim, količinu je zamijenila kvaliteta - počevši od odlične promocije u Svetištu Svetog Leopolda Mandića u Zakučcu, pa odlične večeri novih skladbi kao i po prvi puta održane u Omišu večeri mješovitih klapa. Umjesto izbornih večeri, autorske, dječje i večeri izvornih napjeva dobili smo finaliste na osnovi video prezentacije, a klape su, posebice u ženskom finalu nadmašile očekivanja. Unatoč kiši, koja je odgodila početak večeri i spriječila izravni radijski i televizijski prijenos, djevojke su sjajno odradile svoju zadaću oduševivši stručni ocjenjivački sud, ali i ravnatelja Festivala koji je bio iznimno zadovoljan. Muško finale je bilo u skladu s očekivanjima, iznimne kvalitete, a splitska je "Mriža" zaista bila najbolja. Malobrojni gledatelji u gledalištu te gledatelji i slušatelji HRT-a odlučili su se za šibenski "Sebenico".

Na koncu, možemo reći za 54. izdanje omiškog Festivala - malo, a odlično. Nadamo se da će 55.-to izdanje Festivala biti u normalnim uvjetima i da ćemo ponovno uživati u odličnim izvedbama klapa sudionica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.