Hrvatski radio

Radio Split

Spomenik Judite pred Gimnazijom Marka Marulića

22.10.2021.

14:36

Autor: Mladen Vuković

Spomenik Judite pred Gimnazijom Marka Marulića

Spomenik Judite pred Gimnazijom Marka Marulića

Foto: - / -

Pred zgradom Četvrte splitske gimnazije Marka Marulića danas je svečano otkrivena kamena skulptura Judite Marka Marulića, rad akademskog kipara Lovre Jakšića. Više poslušajmo u reportaži Mladena Vukovića.

Godina čitanja i Godina Judite nova je prigoda da se vratimovelikom Maruliću – kazao je na svečanosti otkrivanja spomenika župan Blaženko Boban. Nadajmo se da će i novi naraštaji učiti na stihovima Marka Marulića, poručio je Branko Jozić iz Zavoda Marulianum pri Književnom krugu Split. 

U dvorištu gimnazije bjeli se spomenik Judite kojim je zadovoljan brački akademski kipar Lovre Jakšić. LOVRE

U sklopu svečanosti predstavljeno je još jedno izdanje Judite u izdanju udruge Hrvatsko zajedništvo iz Zagreba, koje je crtežima popratila akademska slikarica Martina Livović, a dizajn knjige potpisuje Mia Ribić. U prigodnom su programu govorili u ime nakladnika dr. sc. Nedjeljko Matić te splitski i županijski pročelnici za društvene djelatnosti Mate Omazić i Tomislav Đonlić, a u glazbenom dijelu pjevao je maš najbolji državni srednjoškolski zbor iz gimnazije Marka Marulića pod ravnanjem Tomislava Veršića.

Reportaža s otvaranja spomenika

Nedjeljko Matić - Hrvatsko zajedništvo

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.