Hrvatski radio

Radio Split

Spomenik Marulićevoj Juditi u Posušju

04.09.2019.

07:02

Autor: Mladen Vuković

Spomenik Juditi, rad Joakima Gregova

Spomenik Juditi, rad Joakima Gregova

Foto: - / -

U Arhivu Franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku pronađena su, odnosno identificirana, tri manja djela Marka Marulića na hrvatskome jeziku, a riječ je o opisu života i mučeništva sv. Dujma i sv. Staša i prijenosu njihovih moći iz Solina u Split.

U tom dubrovačkom samostanu ima više inkunabula koje je nedavno proučavao profesor Zvonko Pandžić, koji je ustvrdio da su na njima marginalije koje je Marulić osobno dopisivao i crtao. Inače, u samostanu Male braće čuva se i hrvatski prvotisak "Judite" iz 1521. i to je jedan od dva sačuvana primjerka, kao i Marulov latinski prvotisak "Pouke za čestit život po primjerima svetaca (De institutione bene vivendi per exempla sanctorum)" iz 1506. godine.

A spomenik biblijskoj svetici Juditi, koju je Marko Marulić opjevao u prvom hrvatskom umjetničkom spjevu, nedavno je otkriven u Čitluku kod Posušja, pred dvorima našeg istaknutog nakladnika Mira Petrica. Spomenik u bijelom mramoru tri godine je klesao hvarski franjevac i umjetnik Joakim Gregov. Spjevom "Judita" Marulić je htio osnažiti nacionalnu svijet hrvatskog puka u obrani pred Osmanlijama, i zato sam kao nakladnik htio podići spomenik Juditi – kaže nakladnik Miro Petric:

Miro Petric

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.