Hrvatski radio

Radio Split

Arheološke sonde kod Srebrnih vrata

18.02.2022.

11:04

Autor: Mladen Vuković

Srebrna vrata

Srebrna vrata

Foto: Mladen Vuković / HRT

Uklanjanje trgovačkih šatora i kioska ispred istočnih zidina Dioklecijanove palače pruža novi izgled tog dijela carske palače i Srebrnih vrata. Uskoro bi se mogla urediti i šetnica po istočnim zidovima palače koja bi turistima dala novi pogled na carsku palaču i gradsku jezgru koja je upisana na UNESCO-vu kulturnu baštinu.

Ovih se dana kod Srebrnih vrata obavljaju i dodatna istraživanja, postavljaju se arheološke sonde i to je dio ranije započetih konzervatorskih zahvata – kaže u razgovoru s Mladenom Vukovićem povjesničar umjetnosti, docent Radoslav Bužančić, voditelj Konzervatorskog odjela u Splitu:


Radoslav Bužančić o šetnici istočnim zidinama

Srebrna, istočna vrata Dioklecijanove palače zatvorena su u srednjem vijeku, a uz istočne zidove dograđivani su vojna bolnica i razni drugi objekti.

U savezničkom bombardiranju Splita 1944. godine srušena je stara crkvica sv. Apolinara, kasnije popularno zvana Dušica, ili Dobre smrti, koja se nalazila s unutrašnje strane Srebrnih vrata. Ruševine su nakon Drugog svjetskog rata uklonjene i Srebrna vrata su se rekonstruirala i opet pojavila prije 70 godine, 1952. godine, nakon konzervatorskih radova pod paskom akademika Cvit Fisković. Prezentirana je dijelom sjeverna oktogonalna kula na mjestu Mletačkih gradskih vrata koja su se nazivala Vrata Dobre smrti, osigurana osmerokutnim kulama - kaže doc. dr. sc. Radoslav Bužančić, pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, koji dodaje da je otkrivena razina rimskog poda kule, ali i starija arhitektura iz vremena prije gradnje Palače. Nakon istraživanja ove i središnje kule, južnije od Srebrnih vrata, prezentirat će se povijesna arhitektura prema arheološkim nalazima.

Radoslav Bužančić

Radoslav Bužančić

Foto: Mladen Vuković / HRT

Radoslav Bužančić o istraživanjima Srebrnih vrata

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.