Hrvatski radio

Radio Split

Stigao kip sv. Ivana u Muzeju grada Trogira

06.10.2021.

13:00

Autor: RS

Foto Muzej grada Splita

Foto Muzej grada Splita

Foto: - / -

Restauriran i konzerviran, originalni kip sv. Ivana Trogirskog čija je replika o Stivanji 2019. postavljena na sjeverna gradska vrata, pronašao je svoj dom u lapidariju Muzeja grada Trogira, izvijestio je na svojim stranicama Muzej.

Kip sveca zaštitnika Trogira gotičkih stilskih obilježja stariji je od gradskih vrata sagrađenih 1763. te je izvorno stajao na drugom mjestu. Nagađa se da bi to mjesto mogla biti ranija, srednjovjekovna gradska vrata ili čak blizina stare, porušene kapele sv. Ivana Trogirskog, no još uvijek ne postoje dokazi ni za jednu od ove dvije pretpostavke. Sv. Ivan Trogirski, kojemu se upravo ove godine godine obilježava 910. obljetnica smrti, na ovom je kipu – koji se pripisuje Boninu iz Milana – prikazan u prirodnoj veličini.

Finale trogirskog doprinosa obilježavanju Dana europske baštine ove će se godine održati se u četvrtak, 14. listopada u Muzeju grada Trogira, kad će kip osvanuti u svojoj ljepoti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.