Hrvatski radio

Radio Split

Stipe Botica: Bogatstvo 130-ak ogranaka Matice hrvatske

08.10.2018.

12:05

Autor: Mladen Vuković

Stipe Botica: Bogatstvo 130-ak ogranaka Matice hrvatske

Stipe Botica: Bogatstvo 130-ak ogranaka Matice hrvatske

Foto: - / -

Za Dan neovisnosti Republike hrvatske valja se podsjetiti temeljnih kamena nacionalne opstojnosti, a jedan je o njih i naša najstarija kulturna ustanova – Matica hrvatska, koja je utemeljena 1842. pod imenom Matica ilirska.

Kroz svoju povijest matičari su često bili nepoćudni, prešućivani, proganjani, zatvarani, ali se luč Matice hrvatske nije ugasila.

U proteklih 176 godina Matica hrvatska objavila je više od 2900 knjiga, dokumentacija joj je dijelom pokradena, ali su objavljene četiri povijesne monografije o njezinu radu. Matičina uloga nezamisliva je bez uspješnog osobito nakladničkog rada više od stotinu ogranaka u Hrvatskoj i inozemstvu – kazao je novi predsjednik Matice hrvatske akademik Stipe Botica na nedavnom predstavljanju matičinih ogranaka na 30. Knjizi Mediterana u Splitu.

Botica je tom prigodom najavio i nove sveske u slavnoj knjižnici "Stoljeća hrvatske književnosti" čiji je novi glavni urednik posato akademik Tonko Maroević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.