Hrvatski radio

Radio Split

Stogodišnjica Tinove "Svakidašnje jadikovke"

25.02.2016.

12:01

Autor: HRT, Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na današnji dan, 25. veljače, prije 100 godina svjetlo dana ugledala je jedna od najpoznatijih pjesama Tina Ujevića (1891-1955) - Svakidašnja jadikovka, koju je napisao u Parizu nakon svojih burnih emocionalnih i životnih brodoloma.

Povodom stogodišnjice te najpoznatije pjesme hrvatskog pjesništva, aktualne i danas, u 18 sati u gostionici Tip- Top, poznatijoj kao nekadašnje Blato, Teatar poezije prema zamisli Gorana Matovićapriređuje scensko događanje na omiljenom mjestu tog ponajvećeg hrvatskog pjesnika. Tamo je Tin, boem svog vremena, s pripadnicima tadašnje književne i kulturno-boemske scene, s KrležomCesarićemMatešom… vodio društvene-političko i kulturne rasprave. Provodio je u Blatu Tin sate i sate, dane i noći tražeći smisao života i smrti, postojanja općenito. U znak sjećanja danas gostionicu krasi portret i sithovi Tina Ujevića.  

U programu sudjeluju poznati umjetnici Vedran MlikotaSibila PetlevskiTonko Maroević i Goran Matović

          Kako je teško biti slab,
          kako je teško biti sam,
          i biti star, a biti mlad!

                                                 Tin Ujević 

 

Svakidašnju jadikovku uglazbilo je desetak skladatelja, evo jedne od svježijih obrada Ante Tonija Jankovića (ex Divlje jagode), te izjavu glumca Gorana Matovića.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.