Hrvatski radio

Radio Split

Suradnja HNK Split i KUD Jedisntvo

18.07.2018.

16:25

Autor: MV

Suradnja HNK Split i KUD Jedisntvo

Suradnja HNK Split i KUD Jedisntvo

Foto: - / -

U plavom salonu Hrvatskog narodnog kazališta Split potpisan je ugovor o suradnji između HNK Split i Kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo. U godini u kojoj Jedinstvo obilježava stotu godišnjicu postojanja ovim se činom formalizirala bliska suradnja koja traje isto toliko, dakle puno stoljeće.

Ugovor su potpisali intendant HNK Split Goran Golovko i Ida Punda Kavelj, predsjednica splitskog KUD-a.

Prvi svoj koncert u Kazalištu Jedinstvo je održalo još 20. prosinca 1919., a ta se tradicija održala do današnjih dana. Plesači Jedinstva redovito sudjeluju u izvedbi završnog kola opere Ero s onoga svijeta HNK Split, a i sam autor Jakov Gotovac bio je član KUD-a. Brojni su umjetnici splitskog teatra započeli svoj umjetnički put u Jedinstvu ili istovremeno bili aktivni u obje kuće. Ivo Tijardović bio je, tako, zborovođa i u Jedinstvu i u kazalištu, a značajni članovi Jedinstva bili su, između ostalih, operni solisti Ratomir Kliškić, Božena Svalina, Mirjana Donadini-Perić, skladatelji i dirigenti kao što su već spomenuti Jakov Gotovac te Silvije Bombardelli, baletni umjetnici Ana Roje, Oskar Harmoš, Miljenko Štambuk, Luciano Perić, glumac Ivo Marjanović i brojni drugi. Po završetku Drugog svjetskog rata KUD Jedinstvo dalo je neizmjeran doprinos obnovi ansambla Opere splitskog Kazališta, a tijekom 70ih godina prošlog stoljeća, u vremenima kada uslijed požara Split nije imao kazališnu zgradu pa su dvoranu Jedinstva kazališni ansambli koristili kao salu za pokuse. Današnjim činom potpisivanja ta se bogata suradnja dvije dugovječne i važne splitske kulturne institucije na najljepši način formalizirala ugovorom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.