Hrvatski radio

Radio Split

Svečano podignuta zastava 23. Porina na splitskoj Pjaci

10.03.2016.

18:56

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Split će i ove godine biti domaćin dodjele hrvatskih diskografskih nagrada. Prigodnom svečanošću na splitskoj je Pjaci podignuta na jarbol zastava nagrade Porin čime su započeli dani hrvatske glazbe u gradu pod Marjanom.

Podizanje zastave označilo je i početak brojnih glazbenih događanja  - od koncerata do tribina, diskusija, koja će uslijediti do četvrtka, 17. ožujka. Tada će se u Velikoj dvorani Sportskog centra na Gripama uručiti ovogodišnja priznanja najboljim domaćim glazbenicima.

Porin nije najstarija manifestacija ovog tipa na svijetu, ali, kako je kazano na svečanosti, zasigurno je i bit će najstarija nagrada na svijetu. Naime, statue nagrade Porin u kategoriji za životno djelo izradit će se u bračkoj kamenoklesarskoj školi od bračkog kamena starog više od 70 milijuna godina.

Na prigodnoj svečanosti na splitskoj Pjaci, zastavu su podigli splitski dogradonačelnik Goran Kovačević i direktor marektinga Porina Tonči Barišić. Njima su pri podizanju pomogli članovi dječjeg zbora Srdelice koji ove godine obilježava 35 godina postojanja. Oni su svojim pjesmama započeli, ali i završili ovu kratku svečanost na splitskoj Pjaci. Kako je pri tom kazala voditeljica programa, naša kolegica Dani Matijaca, neki nekadašnji članovi Srdelica danas su među poznatim imenima domaće estrade, pa će pojedinci iz današnje postave Zbora, kojeg vodi Jovica Škaro, u bliskoj budućnosti krenuti sličnim glazbenim putovima. A slijedećeg će četvrtka splitske Gripe ugostiti najpoznatiju "oboritu ribu" hrvatske glazbene scene uz nazočnost nekoliko tisuća gledatelja u dvorani.

Splitski dogradonačelnik Goran Kovačević, istaknuo je na svečanosti namjeru Poglavarstva da dodjela glazbenih priznanja bude ujedno i početak ovogodišnje turističke predsezone nadajući se, kako bi i slijedećih godina Porin bio gost grada pod Marjanom. To je ujedno i dobra poslovna prilika za splitske turističke i hotelijerske radnike koji će biti dobri domaćini brojnim hrvatskim glazbenicima ali i gostima.

Tonči Barišić je istaknuo želju organizatora kako bi Split uistinu zaživio kao "grad glazbe u pravom smislu riječi" zbog čega su i donijeli odluku o ponovnom održavanju Porina u gradu pod Marjanom. O samoj dodjeli kazao je kako će to biti pravi spektakl za nekoliko tisuća gledatelja u Velikoj dvorani na Gripama kao i brojnim gledateljima odnosno slušateljima u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.