Hrvatski radio

Radio Split

Tijardovićeva opereta "Kraljica lopte"

26.06.2017.

16:56

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sljedećeg vikenda (30. lipnja te 1. i 2. srpnja 2017.) na splitskom Poljudu premijerno će biti izvedena opereta "Kraljice lopte" maestra Ive Tijardovića, koja je praizvedena na splitskoj Pjaci 1926. godine kao poklon Nogometnom klubu Hajduku za njegov 15. rođendan.

Nakon devedeset jedne godine, tu jedinu nogometnu operetu u svijetu na pozornicu postavljaju studenti Umjetničke akademije u Splitu, uz potporu splitskog Sveučilišta, Hrvatskog narodnog kazališta Split i Nogometnog kluba Hajduk.

Pod ravnanjem maestra Harija Zlodre, u režiji Jelene Bosančić i izvedbi stotinjak studenata splitske Umjetničke akademije, "Kraljica lopte" bit će izvedena u petak, 30. lipnja te u subotu i nedjelju na stadionu u Poljudu - na posebno podignutoj pozornici i gledalištu za 600 posjetitelja.

Ideja o ponovnoj izvedbi operete je rođena prošle godine, natjecali smo se na više natječaja bezuspješno, a onda su se karte počele polako slagati i sretni smo što se premijera primakla, stotinjak studenata s guštom čeka sve probe – kaže inicijator projekta predsjednik Studentskog zbora splitskog Sveučilišta Luka Jadrić, koji studira violinu na Umjetničkoj akademiji.

Dio je to velikog projekta Sveučilišta u Splitu koje ulaže dva i pol milijuna kuna i u druge programe suradnje sa studentima – kaže rektor Sveučilišta profesor Šimun Anđelinović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.