Hrvatski radio

Radio Split

Tri festivala u Domu mladih tijekom rujna

01.09.2022.

21:24

Autor: HRT Radio Split. Platforma mladih

Dom mladih Split

Dom mladih Split

Foto: Platforma mladih / Platforma mladih Split

Ovog rujna u Domu mladih u Splitu su čak tri festivala - Splitski filmski festival, Pričigin, Platformat - uz, naravno, brojne druge programe. Evo ih!

Rujan se otvara 27. izdanjem Splitskog filmskog festivala koje će se održati od 1. do 9. rujna. U prostorijama Kino kluba Split bit će prikazano osam projekcija od 1. do 8.9., uvijek s početkom u 18:45 h, a ulaz je slobodan. U prostoru Razred će se održavati press konferencije Festivala i to 4.,5.,6.,8. i 9.9. s početkom u 11:30 h.

Samo par dana kasnije počinje splitski festival pričanja priča "Pričigin" koji se održava u Amfiteatru od 13. do 16.9. I u svom 15. izdanju festival pripovijedanja (i slušanja) drži se provjerene formule: pedesetak novih priča iz usta znanih i (dosad) neznanih izvođača, uz pratnju iskusnih moderatora, zahvalnih za svaki osmijeh i aplauz. Ulaz je slobodan.

Zadnjeg dana u mjesecu, 30. rujna, započinje 10. Platformat, festival nezavisne kulture koji svojim programom već deset godina predstavlja raznovrsnost i potencijal nezavisne kulturne scene Splita koncentrirane u Domu mladih. Ovogodišnjih deset dana za deset godina festivala donosi intenzivan interdisciplinarni, umjetnički, edukativni i zabavni program obuhvaćajući organizacije koje takve programe i stvaraju u Domu.

Ovog mjeseca možete pogledati nekoliko predstava. Prva na raporedu je predstava Glumačkog studija PlayDrama T. Slobodzianek: Naš razred u utorak, 6.9., u 20:30 h u Amfiteatru. Sutradan (7.9.), u 20 h, u Galeriji MKC, u suradnji Koribant Lab-a i Multimedijalne kolibe odvit će se gostovanje predstave "Stidljivost drveća". Ulaz je slobodan. U subotu, 24. rujna možete pogledati dvije predstave. Prva počinje u 18:30 na Maloj sceni, a riječ je o talijanskoj žonglerskoj predstavi Francesce Mari: "Tangle…in the womb of a juggler" koju, kroz ovogodišnji peti Ciklus predstava suvremenog cirkusa, dovodi Cirkus Kolektiv – udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse. U specifičnoj atmosferi apstraktnog sna, nova predstava Francesce Mari istražuje pokret inspirirana mitologijom Tonge, ženstvenošću i žongliranjem. Potom, isti dan, u Amfiteatru u 20h pogledajte plesnu predstavu "Kad ruke šute" čija je dramaturško - koreografska koncepcija nastala na temelju stručno - istraživačkog teksta o partnerskim odnosima socijalne pedagoginje Sare Peranić. Plesač i plesačica, Sunčica Bandić i Endi Schrotter, služeći se pokretom prikazuju četiri razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze: privlačnost, romanca, borba za moć, prava ljubav.

U rujnu se u Domu mladih otvaraju i dvije izložbe. U ponedjeljak, 12. rujna, u Galerija MKC otvorit će se izložba likovnog odjela povodom 25 godina od osnutka Umjetničke akademije u Splitu. Prema kustoskoj koncepciji, na izlaganje je pozvan dio umjetnika i autora koji su završili studij na Likovnom odjelu UMAS-a, a danas i dalje aktivno i zapaženo rade, sudjelujući u stvaranju suvremene vizualne kulture u lokalnoj zajednici i šire. Tema izložbe je Prisustvo i vidljivost. Navedena sintagma u širem smislu ukazuje na poziciju splitske umjetničke akademije kao značajnog izvora hrvatskoga kulturnoga života i mjesta obrazovanja umjetnika koji vrijednim radom ostvaruju brojne zapažene nastupe i nagrade. Otvorenje je 12.9. u 20 h, ali izložba ostaje otvorena do 27. rujna.

U četvrtak, 22. rujna, otvorenje je izložbe Gaije Radić: Babilonski viseći "vrtovi" u Galerija kluba Kocka u 20 h. Gaia Radić ovom izložbom predstavlja site-specific prostornu instalaciju u kojoj se kroz bajkovite animacije bavi pojmovima simuliranog krajolika, kao i ulogom organske prirode u kontekstu suvremene "ekranske" svakodnevnice. Izložba će ostati otvorena do 30. rujna.

Edukativni program u rujnu je bogat. U Kino klubu Split se nastavlja ranije započeta Radionica analognog Filma - Analogon pod vodstvom Rina Efendića, ali i započinje nekoliko novih radionica. U tijeku su prijave za Radionicu hibridnog filma s mentorom Igorom Bezinovićem (24., 25. i 26.9.) koje traju zaključno sa 17. rujnom. U prvom tjednu rujna biti će otvorene i prijave za Radionicu zvuka (29.9. - 2.10.).

U ponedjeljak, 12.9., u Razredu će se održati okrugli stol o mentalnom zdravlju mladih pod nazivom "Puna mi je kapa!". Na diskusiju o ovoj važnoj temi pozvani su prvenstveno mladi, stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja iz civilnog sektora i područja zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Cilj je pokrenuti konstruktivan dijalog o tome kakvo je danas mentalno zdravlje mladih, što im se u tom smislu nudi i koje od potreba su nedostatno zadovoljene.

Za aktiviste koji su ili početnici u organiziranju inicijativa u svojim lokalnim zajednicama, ili to već rade i žele znati više idealan će prilika biti Tečaj za tranzicijske inicijative (17. i 18.9.) u organizaciji Udruge Hrvatska permakultura i Permakultura Dalmacija. Tečaj je besplatan, ali je obvezna prijava.

Od ostalih radionica izdvajamo: Školu bicikliranja 18 + (22.9) za edukaciju odraslih biciklista o poznavanju zakonskih propisa, prve pomoći, vještine vožnje, zdravstvenih, ekoloških i ekonomskih učinaka korištenja bicikla; EU-Starting point (24.9.) event s ciljem dijeljenja iskustvenih znanja i upoznavanja sa raspoloživim alatima mobilnosti, a prva tema je Erasmus razmjene mladih; Radionicu stojeva (27.9.) namijenjenu svim polaznicima s minimalnim poznavanjem stojeva, a mogu sudjelovati i polaznici bez predznanja (bit će prilagođeno u radu). Osim toga, 10. rujna, od 14 do 18 h, u Razredu možete upoznati klub mladih za djecu školske dobi, Jedna Mladost, koji im donosi izvannastavne aktivnosti iz područja STEAM-a, poduzetništva i liderstva, kao i mogućnost putovanja u inozemstvo kroz Erasmus+ projekte. Dođite i poslušajte što su radili prošle godine, uključujući posebnu prezentaciju o njihovom putovanju u Irsku i saznajte što planiraju ove godine te kako se vi (ili vaša djeca) možete uključiti.

Cijeli program pratite na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih, a tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.