Hrvatski radio

Radio Split

Tri koncrrta na Svjetski dan glazbe

21.06.2020.

12:41

Autor: RS, ŽŠ

Tri koncrrta na Svjetski dan glazbe

Tri koncrrta na Svjetski dan glazbe

Foto: - / -

I Split večeras od 20.30 sati obilježava Svjetski dan glazbe. Nastavlja se neprekinuti niz jedinstvene manifestacije prvog dana ljeta u organizaciji splitskog ogranka Hrvatske glazbene unije, ove gidine skromnije zbog koronavirusa.

Iako se tradicija nastavlja, ove godine se održava na skromniji način sve u skladu sa sloganom 'Ostanimo odgovorni'. 
 
Zadržala se bit, na otvorenom sviraju glazbenici dokazanog talenta za muziciranje i glazbene izvedbe koje osvajaju publiku na prvu, ali ovaj put ne širom grada, nego na tri mjesta, ispred Starog placa, na Voćnom trgu i u Marmontovoj ulici.
 
Ispred ulaza u legendarni Stari plac predstavit će se grupa Magic Whish sa Željanom Jaman kao vokalnom solisticom koja na sebi svojstven način publici donosi pjesme različitih glazbenih stilova i u kojima se izvrsno snalazi praćena vrhunskim instrumentalistima.
 
Ana Uršula Najev inače studentica glume na splitskoj Akademiji dramskih umjetnosti i s iskustvom nastupa u teatru i na filmu će nam uz pratnju svog banda u drevnom ambijentu Voćnog trga izvesti svoj program pjesama.
 
U Marmontovoj ulici za dobar ritam pobrinut će se duo Anka  & Yellow Orchestra kojeg čine Anka Ilijašević-Nikolac i Ilija Utrobičić. Svojim repertoarom privući će publiku diskretnijih i intimnijih, ali jednako intenzivnih  glazbenih usmjerenja.
 
- Pridržavajući se naputaka nadležnih institucija u svjetlu sintagme  'Ostanimo odgovorni'  na prvi dan ljeta obilježit ćemo i Međunarodni dan jazza koji se inače slavi  30.04. svake godine, ali  je zbog poznatih razloga morao biti odgođen. Izvođači će na tri lokacije na kojima će biti nastupi u svoj repertoar uvrstiti i jazz standarde - najavila je tajnica splitskog HGU Ivana Gutović Čičo. 
 
 I u najteže vrijeme epidemije koronavirusa splitski su glazbenici iz svojih domova, sa svojih balkona i vrhova zgrada svirali, pjevali i donosili glazbu svojim sugrađanima. 
 
- Glazba bodri duh i liječi ranjena srca. Tako će biti i večeras kad ćemo obremenjeni iskustvom pandemije na poseban način biti povezani s našim sugrađanima, ali i svim gradovima i mjestima koji odaju počast glazbi  -  naglasila je.
 
U većini zemalja svijeta koje su već niz godina u lancu obilježavanja Fette de la music taj je lanac, nažalost, prekinut. U kolijevkama glazbe, primjerice u Ialiji i Francuskoj bit će live stream, gdje je situacija s koronavirusom povoljnija, obilježit će se na ulicama.
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.