Hrvatski radio

Radio Split

Tri Novogodišnja koncerta uz Čajkovskog, Rossinija, Lehara i Straussa

26.12.2021.

13:31

Autor: HNK Split

Kajana Pačko i Jure Bučević

Kajana Pačko i Jure Bučević

Foto: HNK Split / HNK Split

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split zaključit će 2021. godinu s tri izvedbe Novogodišnjeg koncerta u utorak, srijedu i četvrtak - 28., 29. i 30. prosinca. Tradicija da radošću glazbe, svečanim novogodišnjim koncertima ispratimo kalendarsku godinu, prekinuta zbog iznimnih okolnosti u 2020., ove se godine nastavlja koncertima djela Čajkovskoga, Rossinija, Lehara i Johanna Straussa mlađeg kojima će ravnati maestro Jure Bučević. Sve tri izvedbe započinju u 20 sati - najavio je HNK Split.

U prvom dijelu koncerta dva su djela Petra Iljiča Čajkovskog, njegov Talijanski capriccio, op. 45 i Varijacije na rokoko temu za violončelo i orkestar, op. 33. Violončelistica Kajana Pačko o skladbi u kojoj će nastupiti kao solistica kaže: „Rokoko varijacije su jedan od najvirtuoznijih koncerata na violončelističkom repertoaru i predstavljaju izazov svakom čelistu ne samo radi delikatnog stila i tehnički zahtjevne dionice, nego i radi toga što moramo, kao glumci, u svakoj varijaciji 'odigrati' novu ulogu, pronaći novi zvuk i stvoriti posebnu atmosferu." Kajana Pačko, splitska je glazbenica koja gradi zapaženu međunarodnu karijeru i trenutno podučava na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy u Leipzigu.

Drugi dio koncerta otvara uvertira operi Talijanka u Alžiru Gioacchina Rossinija. Slijede, u ovakvim prigodama uobičajene skladbe, koračnice, polke i valceri iz bečke radionice Johanna Straussa mlađeg uz Nechledil koračnicu Franza Lehára iz njegove prve operete Bečke žene. Straussova djela na programu su, redom: koračnica Uzdravlje! Živio!, Anina polka, Glasovi proljeća, Lucifer polka, Carski valcer i Šampanjska polka.

Jure Bučević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.