Hrvatski radio

Radio Split

Tri premijere na 65. Splitskom ljetu

19.06.2019.

06:24

Autor: Mladen Vuković

Tri premijere  na 65. Splitskom ljetu

Tri premijere na 65. Splitskom ljetu

Foto: - / -

Splitsko ljeto i Radio Split su, mogli bismo reći, blizanci jer su oboje utemeljeni u srpnju 1954. godine. Jedan će nas program tog međunarodnog kazališnog festivala i simbolično spojiti, naime, 15. srpnja na Sustipanu će biti izveden Mozartov "Requiem",

kada će biti i otkrivanje spomenika pjesniku Tonču Petrasovu Maroviću, našem negdašnjem radijskom kolegi, autoru potresne "Sonate za staro groblje na Sustipanu".

Ovogodišnji program najavljen je u splitskom HNK-u. Jubilarno 65. Splitsko ljeto i ove će godine trajati od 14. srpnja do 14. kolovoza na 15 otvorenih pozornica u gradu Splitu, ali i u Vrlici, Sitnu Gornjem, Saloni, Gatima i Makarskoj te će gledateljima ponuditi ukupno 37 naslova u 48 izvedbi.

Obnašatelj dužnosti intendanta splitskog HNK-a Goran Golovko potpisuje ovogodišnji program Splitskog ljeta, te će režirati jedinu dramsku premijeru – dva klasična teksta "Britanik / Kaligula" Alberta Kamija i Žana Rasina u prostoru Galerije Meštrović.  

Jedinu baletnu premijeru "Piazolla / Stravinski" zajednički postavljaju ćak četiri koreografa, to samo govori o tome koliko je splitski balet na dobrom glasu – ističe ravnatelj splitskog baleta Igor Kirov.

Novoizabrani intendant HNK Split Srećko Šestan preuzima svoju dužnost 1. srpnja, time će biti ravnatelj i 65. Splitskog ljeta, dajući punu podršku dosadašnjoj ekipi splitskog teatra koja ga je pripremila, a svoje nove suradnike i ravnatelje drame, opere i baleta odabrat će do 1. listopada.

Goran Golovko o Splitskom ljetu

Igor Kirov o baletu

Jasna Jukić no dramskom programu

Intendant HNK Split Srećko Šestan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.