Hrvatski radio

Radio Split

Trilogija "Strip ili život"

18.10.2021.

13:59

Autor: Mladen Vuković

Trilogija     "Strip ili život"

Trilogija "Strip ili život"

Foto: - / -

Zajednička izložba „Strip ili život“, autorske koncepcije akademskih slikara i strip autora Helene Klakočar, Sonje Gašperov i Ivana Marušića u društvu autora otvorit će se u utorak 19. listopada 2021. u 19 sati. u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“, a ostaje otvorena do 31. listopada 2021.

Izložba donosi prezentaciju izbora njihovih stripova u obliku originalnih strip tabli, tiskanih knjiga njihovih stripova, grafičkih romana, zidnih crteža i štafelajnih slika kao i instalacije njihovih junaka. Svo troje umjetnika imaju objavljene značajne opuse autorskog stripa u Hrvatskoj i inozemstvu, nagrađivani su na nekim od najznačajnijih međunarodnih strip festivala. Ono što povezuje njihove radove, inače samosvojnih i originalnih poetika jest za medij stripa još uvijek netipično problematiziranje osobnih, društvenih, socijalnih i političnih tema, ponekad ozbiljno i investigativno, ponekad humorno i ironijski, ali uvijek autorski beskompromisno i likovno atraktivno.

Prilikom otvorenja izložbe u neformalnom druženju sa autorima svi zainteresirani  moći će upoznati autore kao i razgovarati o odnosu umjetnosti i svakodnevnice kao i o grafičkom prikazivanju stvarnosti.

Projekt Helene Klakočar i knjiga koja će biti predstavljena ZID MEDITERAN (grafička reportaža) je vizualizacija razgovora sa sudionicima misije TRITON.

Prvi put se taj projekt predstavlja u Splitu, u gradu u kojem je rađen. Na projektu su surađivali članovi posade broda ‘’A. Mohorovičić BŠ-72’’ a razgovori su se odvijali u Vojnoj luci Lora. Ovom izložbom autorica zahvaljuje  zaposlenicima Morh-a i Mup-a koji su sudjelovali u misiji čuvanja granica EU i spašavanja migranata te su odvojili svoje slobodno vrijeme da autorici prepričaju svoje doživljaje na Mediteranu.

Sonja Gašperov će izložiti izbor tabli i printova, platna iz svojih dosadašnjih serijala kao i prostornu instalaciju. 

Ivan Marušić će izložiti strip table, printeve i instalacije iz svojih ciklusa, a po prvi put na otvorenju bit će  predstavljen grafički roman „Rexy“.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.