Hrvatski radio

Radio Split

U Hvaru počinju 48. Dani hvarskog kazališta

13.10.2021.

07:18

Autor: MV

Foto Ivo Vučetić

Foto Ivo Vučetić

Foto: - / -

U srijedu, 13. listopada u Hvaru počinju 48. Dani hvarskog kazališta. „Biografsko i autobiografsko u hrvatskoj književnosti i kazalištu“ tema je 48. znanstvenog skupa koji se održava do 16. listopada 2021.

U organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Književnog kruga Split, Grada Hvara i udruge Hvarsko pučko kazalište i ove godine okupit će se ugledni teatrolozi, kazališni stručnjaci i umjetnici, a u programu skupa, koji sutra službeno otvara i vodi predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker, bit će predstavljeno 30 znanstvenih izlaganja te zbornik radova 47. Dana hvarskog kazališta.

U scenskom dijelu programa večeras će u kapelici na Venerandi prof. Milan Lakoš iz Hvarskog pučkog kazališta održati pjesničku večer posvećenu Tončiju Petrasovu Maroviću (1934. – 1991.) Suprotiva (iz jazika ditinjstva u ditinjstvo jazika…) povodom 30. obljetnice smrti ovog velikog hrvatskog književnika.

U četvrtak u 20 sati u hvarskom kazalištu Gradsko kazalište „Mali princ“ iz Omiša izvest će Klitemnestru Marijana Matkovića, u režiji Petra Buljevića, dok će u petak u konobi Luviji Filozofiju vina (vinsku simfoniju) mađarskog književnika Béle Hamvasa izvesti dramski glumac Zoran Kelava Žbore.

Znanstveni skup koji se u Hvaru održava od 1974. godine temama obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te već gotovo pet desetljeća otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije. Znanstvena izlaganja i rasprave prate kazališne predstave koje nadopunjavaju književnopovijesna i teatrološka istraživanja, dok su zbornici Dana Hvarskoga kazališta i danas nezaobilazna i često iscrpno citirana riznica građe, studija i rasprava za proučavanje hrvatske književnosti i kazališta.

Već drugu godinu za redom skup je zbog pandemije s tradicionalnog termina u svibnju prebačen za listopad, a sva događanja održavat će se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera.

Programska knjižica je u privitku.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.