Hrvatski radio

Radio Split

U Omišu predstavljen HTV-ov tv serijal o klapskom pjevanju

14.07.2017.

23:20

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu jubilarnog, 50. Festivala dalmatinskih klapa, prije nepune dvije godine pokrenuta je inicijativa za stvaranje dokumentarnog filma o klapskom pjevanju. Tu je zadaću tada prihvatio urednik Hrvatske televizije Zvonko Varošanec.

Tijekom rada na ovom projektu snimljeno je obilje materijala zbog čega je odlučeno da se, umjesto dokumentarnog filma, priredi serijal od 7 jednosatnih epizoda. Pretražena je bogata arhiva Hrvatske televizije, ali i drugih izvora kako bi serijal kvalitetno obradio ovu tematiku. Autor Varošanec istaknuo je da ovaj serijal "Klapsko pjevanje - od konobe do svjetske kulturne baštine" nije samo priča o omiškom Festivalu, koji je u stvari, glavni pokretač razvoja klapskog pjevanja. Tijekom rada na serijalu htio je predstaviti klapski fenomen u cijelosti, od izvornog klapskog pjevanja do današnje pretjerane komercijalizacije.

Prikazivanje druge epizode serijala održano je na koncu, zbog snažnog vjetra, u kongresnoj sali omiškog hotela "Plaža". U gledalištu su bili brojni klapski uglednici koji su također zaslužni da je klapsko pjevanje postalo dijelom svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.