Hrvatski radio

Radio Split

U Splitu dodijeljene europske filmske nagrade Camille

28.09.2022.

11:29

Autor: Radio Split

Dobitinici nagrade Camille - Manel Santisteban, Ivan Martinez Lacámara, Alfi Kabiljo i Johan Söderqvist

Dobitinici nagrade Camille - Manel Santisteban, Ivan Martinez Lacámara, Alfi Kabiljo i Johan Söderqvist

Foto: Edo Gracin / Radio Split

U Splitu je u utorak, 27. rujna održana dodjela europskih nagrada za filmsku glazbu - Camille. U organizaciji europskog saveza skladatelja i tekstopisaca (ESCA), ova se nagrada dodjeljuje od 2014. godine. U splitskoj koncertnoj dvorani Hrvatski dom dodjeljene su nagrade u 3 kategorije - Najbolja filmska glazba, Najbolja glazba za dugometražni dokumentarni film i Najbolja originalna glazba za dramsku seriju. 

Nagradu Camille u kategoriji filmske glazbe za dugometražni dokumentarni film osvojila je britanska skladateljica indijskog porijekla Nainita Desai za film "The Reason I Jump" koji je temeljen na knjizi o autističnom japanskom dječaku. Nainita je započela svoju filmsku karijeru 1993. godine radeći kao ton majstor na filmu "Mali Buda" slavnog Bernarda Bertoluccia. 

U kategoriji filmske glazbe za dramsku seriju nagradu su osvojili španjolski skladatelji Manel Santisteban, Ivan Martinez Lacámara za svoj rad na seriji "La casa de papel" - Kuća od papira. Nagrada im je pripala za petu,  posljednju sezonu te vrlo gledane španjolske tv serije koja je, na koncu, na Netflixu donedavno bila najgledanija serija na neengleskom jeziku. Serija je polučila veliki uspjeh, pa će svoju verziju te serije uskoro snimiti Južno Korejski producenti. 

Nagradu za najbolju filmsku glazbu dobio je švedski skladatelj Johan Söderqvist za svoj rad na filmu Iseljenici. Poput španjolskog skladatelja Santistebana, švedski je dobitnik istaknuo na dodjeli iznimnu potporu svoje supruge zbog čega se mogao posvetiti skladanju glazbe za koju je osvojio nagradu.

Europski savez skladatelja i tekstopisaca - ESCA, dodijelio je našem skladatelju Alfiju Kabilju nagradu za životno djelo za njegov dugogodišnji rad ne samo na filmskoj glazbi. U obrazloženju su istaknuli da je maestro Kabiljo imao veliki doprinos europskoj i svjetskoj glazbi ne samo na području filmske glazbe već i u brojnim drugim glazbenim vrstama zbog čega mi se mnogi trebali ugledati na njega. Primajući nagradu, Kabiljo je istaknuo i podatak da je on jedini skladatelj koji je preživio holokaust i dobio ovu nagradu.

Tijekom dvosatne ceremonije, glazbena djela Alfija Kabilja i nominiranih u svim kategorijama izvodio je izvrsni orkestar FAME iz Skopja kojim je ravnao britanski dirigent Timothy Redmond. Oni ćesamostalnim koncertom filmske glazbe, u srijedu 28. rujna u istoj dvorani, zatvoriti trodnevno druženje europskih skladatelja filmske glazbe u Splitu. 

Ovo najveće priznanje u području europske glazbe za igrane i dokumentarne filmove te televizijske serije, izradu svojeg „kipića“ povjerilo je umjetnici Caroline Brisset, koja svoje skulpture oblikuje u metalu: „Rukujem metalom, pokušavajući otkriti njegovu inherentnu energiju, uzimajući u obzir sva njegova svojstva. Istražujem njegove granice, njegove fizičke mogućnosti. Grijem ga, lupam, uvijam. Pokušavam ga natjerati da sam nešto kaže. To može biti osjećaj velike težine ili, naprotiv, osjetljivost, neobična krhkost ili neka druga vrsta neravnoteže, koja držanjem i oblikom remeti. To je otvoreni dijalog s materijalom“, istaknula je Brisset.

Vrijedi istaknuti da su članovi europskog Saveza bili iznimno zadovoljni svojim boravkom u Splitu, kao i njihovi sudionici. Oni su, uz pomoć Hrvatskog društva skladatelja - HDS, odabrali Split za ovogodišnju dodjelu. U konkurenciji za domaćinstvo bio je Pariz. Također su bili oduševljeni kvalitetom splitske koncertne dvorane Hrvatski dom za koju su zanimanje pokazali iz najveće svjetske diskografske kuće za klasičnu glazbu. Samo je nekoliko koncertnih dvorana u Europi u mogućnosti da udovolji svim uvjetima za snimanje albuma klasične glazbe, prema kriterijima te  a uskoro će, nadamo se, u tom uskom krugu koncertnih europskih dvorana biti i splitski - Hrvatski dom.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.