Hrvatski radio

Radio Split

U subotu počinju 19. Ivanjske večeri

17.06.2022.

13:44

Autor: Mladen Vuković

Zvjezdana Čagalj i Matko Utrobičić

Zvjezdana Čagalj i Matko Utrobičić

Foto: HRT / HRT

Nakon dvije godine pandemijske utihe, ususret župnog blagdana svetog Ivana, u Slimenu u subotu, 18. lipnja 2022. počinju 19. Ivanjske večeri, koje do 17. srpnja daruju sedam kulturnih programa. 

U razgovoru s Mladenom Vukovićem, o tom kulturnom ljetu u Slimenu više će nam reći Matko Utroboičić iz Kulturno umjetničkog društva Slime te pjesnikinja Zvjezdana Čagalj, koja ima svoju program 26. lipnja 2022.

Matko Utrobičić

Zvjezdana Čagalj

Otvaranje 19. Ivanjskih večeri 18. 6. u 19 sati u župnoj crkvi koncertom klarinetista i gostiju u izvedbi Osnovne glazbene škole 'Lovro pl. Matačić' iz Omiša, pokazatelj je tendencije da se klasična glazba utjelovi u duh mjesta.

19. 6. - Devetnaesta večer dalmatinskih klapa nosi pečat sve veće prepoznatljivosti, ne samo u Dalmaciji, nego diljem Lijepe Naše, pa i izvan granica. Nedjeljna večer uz klape: Fioret iz Tučepa, Kapric iz Zadra, Krunik iz Kučina, Mirabela CZK iz Omiša, Morbin iz Donjeg Humca, Mriža iz Splita, Munita iz Zadra, Neverin iz Kaštel Lukšića, Pasika iz Kostanja i Sinj iz Sinja, pod umjetničkim vodstvom profesora Jasminka Šetke, garantira osobit i glazbeni i ambijentalni doživljaj.

Programsko putovanje vodi ka pučkoj zabavi uz tradicijska jela 23. lipnja 2022., uoči sv. Ivana, zaštitnika Slimena, 'Ivanjski cvitnjaci', a potom, 26. lipnja u jutarnjim satima, prvi put kao novina, održat će se radionica za djecu (i odrasle) 'Putevima slimenskim... - čovjek s čovjekom duhovno i umjetnički'. Voditeljice radionice Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, akademske višestruko nagrađivane umjetnice, stižu iz Zagreba.

U nedjelju, 26. lipnja, uz rijeku Cetinu, prostoru koji sam po sebi nosi mir, ali i zove na uživanje i opuštanje, za sva čula teći će Cetina osobitim tonovima darivanja ljudskog glasovnog i instrumentalnog monumenta stvarnim vrijednostima postojanja. 'Misliš li teći, budi Cetina' ovogodišnji je naziv događanja koji već sedmu godinu organizira profesorica, dramska umjetnica i književnica Zvjezdana Čagalj, rođ. Utrobičić koja, s mišlju da umjetnost može promijeniti svijet na bolje povezuje umjetnosti dramskom poveznicom u jednu cjelinu. U glazbenom dijelu ove godine sudjeluju Helena Mamich, sopranistica, književnica, s boravkom u Njemačkoj, koju će pratiti na klavijaturama magistra glazbe, Omišanka Leona Tomasović. Ilija Utrobičić, vrsni guitarist sa slimenskim korijenima, također će unijeti sebe u cijelu priču. Glumica HNK Split Silvana Stanić i autorica Zvjezdana Čagalj povezat će stihovima duše nazočnih, a kao i svake godine, poseban pečat cijeloj priči dat će likovni umjetnici slikajući na licu mjesta slimenske motive: Joško Čizmić, Zdravko Cota, Snježana Divenčić Mratinić, Cvjetana Bazina Periša, Nada Vučičić, Jadranka Hlupić Dujmušič, Aida Bijedić Vidošević, Slavica Oka Pažanin i Radmila Pinterić. Umjetnici svoje radove ostavljaju mjestu, na čemu su im organizatori osobito zahvalni. 

Kraj 'Ivanjskih večeri' zasladit će dvije komedije. CZK Omiš i gradski teatar 'Mali princ' 29. lipnja uprizoruju autorski projekt Mate Tavrića, Marijana Grbavca i Ivane Giove Župa 'Sve ministrove laži', a 17. srpnja, na zatvaranju 19. Ivanjskih večeri, Zlatousti iz Makarske prikazat će komediju 'Vile nas nosale', za koju tekst i režiju potpisuje Davor Šegota.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.