Hrvatski radio

Radio Split

Ujevićev "San i ludilo" u Imotskom i Vrgorcu

18.08.2021.

09:59

Autor: Mladen Vuković

Tin Ujević 1954. - video snimka Rudolf Sremec (Screenshot)

Tin Ujević 1954. - video snimka Rudolf Sremec (Screenshot)

Foto: - / -

Scenski kolaž „Tin Ujević: San i ludilo“ u izvedbi glumca Gorana Matovića i pjevačice Sare Renar bit će izveden u četvrtak 19. kolovoza u 21 sat u dvorištu kafića Nu u Imotskom te u petak, 20. kolovoza u 21 sat u Gradskom parku u Vrgorcu, čime će i završiti ovogodišnje Tinovo kulturno ljeto.

Sudionici scenskog kolaža „San i ludilo“ rekapituliraju dramu velikog hrvatskog pjesnika i boema Tina Ujevića. Posrijedi je osebujni hommage Tinu, a od 1976. godine, kada je premijerno izveden, Matović je gostovao s tim programom u mnogim gradovima naše zemlje i inozemstva… U novom izdanju predstave nakon Arsena (koji je s Matovićem preko 35 godina gradio živi portret Tina Ujevića) pojavljuje se Sara Renar.

Nova scenska montaža „San i ludilo“ izraz je odanosti pjesniku koji je u Goranu Matoviću i Sari Renar dobio vjerodostojne tumače. U cjelovitoj viziji zrcali se lucidno i ispaćeno lice neumrlog Tina koji u svakom vremenu traži i nalazi novu publiku.

Predstava se izvodi u okviru projekta „Gradovi Tina Ujevića“, a u povodu 130. obljetnice pjesnikova rođenja. Ujevićevi odlasci od Vrgorca, Imotskog, Makarske, Splita, Brača, Zagreba, Sarajeva, Pariza, Beograda mogu se pratiti kao duhovno putovanje „jedne osobe složene od više drugih“ jer je Tin u svakom od ovih gradova otkrivao svoje novo pjesničko lice - kaže nam Matović, voditelj zagrebačkog Teatra poezije.

U sklopu tog projekta, u suorganizaciji imotske Kulturno-umjetničke udruge Ujević, u Imotskom će biti sniman petominuti film o Tinovu zavičaju.

Spomenimo da je arhivski fond Tina Ujevića s 10.424 uglavnom rukopisna dokumenta digitaliziran i čuva se na Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.