Hrvatski radio

Radio Split

"Umjetnost je spona" Krešimira Katušića

07.10.2020.

09:13

Autor: MV

Scena iz filma Spona

Scena iz filma Spona

Foto: - / -

Otvorenje izložbe akademskog kipara Krešimira Katušića pod nazivom "Umjetnost je spona" održat će se u četvrtak, 8. listopada, u 19 sati u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“. Izložbu će predstaviti, u društvu autora, kustosica Ivana Mance, povjesničarka umjetnosti.

 Postav izložbe u Sveučilišnoj galeriji autorov je odabir radova nastalih u posljednjih pet godina. Konceptualni postav izložbe čini umjetnički rad Izgubljene riječi, skulpture manje forme po nazivom Sjeme - s posljednje izložbe Suodnosi kojom se autor predstavio u Galeriji KIC u Zagrebu, i dokumentarni film Spona.

Umjetnički rad Izgubljene riječi sastoji se od sveukupno 74 svitka od terakote u 5 drvenih kutija čime autor apostrofira krizu kulture, jezika i čovjeka. Katušić ovim radom tumači i opisuje kako su „riječi izgubile svoja značenja jer je nestao čovjek i njegov autentičan život u okviru prirode određen njegovom slobodnom voljom u današnjem vremenu tehnosfere".

Skulptura Sjeme - Suodnosi odvažno propituje kompleksnost i smisao ljudskog postajanja i postojanja. Promišljajući i analizirajući spomenuti rad, Emil Matešić zapisao je: "Sjeme tako sažima jednu životnu mudrost utjelovljenu u malenim figurama koja govori da je svaki čovjek jednak činjenicom svoga postanka i prava na bitak te da je svatko od nas ponaosob, koliko kod različiti bili, samo sjećanje na Iskon iz kojega smo potekli te kojem vrtlogom spirale idemo."

Spona je doktorski rad u formi dokumentarnog filma o ljudima-umjetnicima koji nastoje spoznati sebe i svijet. U tom stalnom cikličkom procesu umjetnici svoja iskustva dijele s drugima te tako ostvaruju dijalog. Kao bića koja nastoje živjeti autentičnim intuitivnim životom, a u stanju otvorenosti i kroz dijalog, stvaraju prostor za potencijalnu transformaciju sebe i svijeta.

Izložba ostaje otvorena do 26.listopada 2020. godine, a ostvarena je uz potporu Ministarstva kulture i medija i grada Splita.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.