Hrvatski radio

Radio Split

Umro franjevac Stanko Radić (1924 - 2020)

29.12.2020.

09:24

Autor: Mladen Vuković

Umro franjevac Stanko Radić (1924 - 2020)

Umro franjevac Stanko Radić (1924 - 2020)

Foto: - / -

Sinoć (28. prosinca) u splitskoj bolnici u 97. godini života preminuo je fra Stanko Radić, omiljeni svećenik koji je napunio 79 godina svećeništva i 71 godinu svoga redovništva. Rođen je 1924. godine u Baškoj Vodi, bio je župnikom u više župa, a zadnjih četrdesetak godina

živio je i pastoralno djelovao u Franjevačkom samostanu Gospe od zdravlja u Splitu. Poznat je kao vrstan propovjednik, a na početku Domovinskog rata osnovao je Savjetovalište za obitelj. 1985. godine je osnovao i katekumenat za pripravnike za sakramente kršćanske inicijacije: krštenja, pričesti i krizme, koje je dao brojnim odraslim Splićanima, a često je znao reći: Dobrota je ključ koji otvara i neotvorive brave, no ona ne smije biti hinjena i glumljena. Zanimljivo je da je u Drugom svjetskom ratu njegov razred Franjevačke klasične gimnazije u Sinju bio mobiliziran te je proveo šest mjeseci na bojištima od Trogira do Trsta, a veliki mu je prijatelj bio i splitsko-makarski nadbiskup Frano Franić.

U svom svećeničkom djelovanju fra Stanko Radić je objavo tri priručnika za svećeničke propovijedi: I kruhokradice gladuju (1974.), S maskama dolje (1975.) i Uspravno dolje (1976.), naglašavajući kako propovijed mora dolaziti iz duše svećenika.

Fra Stanko je objavljivao aforizme u splitskom listu “Marija” te ih je sabrao u knjizi Školjkini aforizmi (2011.), dosta ih je ostalo i u rukopisu.

Pogrem fra Stanka Radića bit će 31. prosinca u 14 sati na makarskom groblju sv. Križa, poslije će misa zadušnica biti služena u franjevačkoj crkvi u Makarskoj.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.