Hrvatski radio

Radio Split

Umro Petar Selem

16.06.2015.

08:17

Autor: Radio Split

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povjesničar, književnik, egiptolog, teatrolog, kazališni redatelj i kritičar Petar Selem umro je u Zagrebu u 79. godini. Rođen je u Splitu 23. svibnja 1936. godine, a studij povijesti, arheologije i povijesti umjetnosti završio je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je studirao i režiju. Ostat će zapamćen po hvaljenim režijama opernih i dramskih djela u Hrvatskoj i svijetu, mnoge je ostvario u splitskome HNK-u, gdje je bio i umjetnički direktor. Od 1992. do 2000. bio je i umjetnički direktor HRT-a. Petar Selem bio je među osnivačima Teatra ITD, u kojemu je ostvario i prve dramske režije. U dva mandata bio je i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Dobitnik je Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo i Nagrade Grada Zagreba. 2009. godine Matica hrvatska izdala mu je pet svezaka "Izabranih djela".

Selem je bio i profesorom na Umjetničkoj akademiji u Splitu, njegov suradnik bio je današnji intendant splitskog HNK-a Goran Golovko:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.