Hrvatski radio

Radio Split

UNESCO pohvalio brendiranje grada Trogira

22.11.2021.

13:55

Autor: RS, Grad Trogir

Foto Grad Trogir

Foto Grad Trogir

Foto: - / -

UNESCO, Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, dva važna projekta Grada Trogira objavio je na svojim web stranicama kao primjere dobre prakse. Brandiranje destinacije i participativno budžetiranje UNESCO je istaknuo kao kvalitetne projekte,

posebno u kontekstu važnosti za održivi razvoj destinacije i participativnog pristupa urbanom upravljanju.

Izradom strategije brendiranja grada usmjerene na vrijednosti povijesne i kulturne baštine, Grad Trogir nastoji razviti model održivog turizma koji promiče lokalni gospodarski razvoj i podržava razvoj malih obrta i kreativnih industrija.“

Strategija brendiranja, navodi UNESCO u tekstu, ima za cilj pridonijeti provedbi pristupa Povijesnog urbanog krajolika (UNESCO-ove preporuke za gradove na popisu svjetske baštine) razvojem strategije održivog lokalnog razvoja temeljene na baštini, iscrpnim studijama i anketiranju zajednice te promicanju razvoja temeljenog na kulturi i financijske samoodrživosti.

Za projekt participativnog budžetiranja Grada Trogira, „I tebe se pita!“, koji je proljetos ušao u 50 najboljih projekata participativne demokracije na svijetu u organizaciji Međunarodnog opservatorija za participativnu demokraciju (IOPD), UNESCO je također iskazao interes i predstavio ga na svojim službenim stranicama.

Grad Trogir 2018. godine započeo je s godišnjim projektom participativnog proračuna i odlučivanja, koji omogućuje lokalnim stanovnicima da odlučuju o primjeni manjeg dijela gradskog proračuna. Projekt participativnog proračuna, prvi u dalmatinskoj regiji i među rijetkima u Hrvatskoj, ima za cilj podizanje razine sudjelovanja građana u procesu donošenja odluka na lokalnoj razini“, navodi UNESCO u tekstu.

Ponosni smo što je organizacija renomea kakav ima UNESCO prepoznala prakse koje provodimo i na kojima inzistiramo od prvog dana. Oba projekta tiču se održivog razvoja, suradnje i uključivanja građana u život grada, a ključni cilj projekta je bolja kvaliteta života za sve članove zajednice, na sve načine. S oba projekta započeli smo prvi ili među prvima u Hrvatskoj. Čeka nas još puno posla jer ovo su dugoročni projekti koji će potpuno zaživjeti kroz 5 ili 10 godina, ali velika je čast što nas UNESCO izdvaja kao dobar primjer“, istaknula je Ruža Kovačević Bilić.

Trogir je upisan na UNESCO-vu listu Svjetske baštine 1997. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.