Hrvatski radio

Radio Split

Uprizorenje bitke pod Sinjem 1715. godine

09.08.2016.

12:08

Autor: RS

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na slavnu obranu Sinja od osmanlijske najezde, i ove godine u „Danima Alke i Velike Gospe“ uprizorit će se bitka pod Sinjem 1715. godine i događaji koji su joj prethodili. Predstava se odvija u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, koja će se održati 11. kolovoza (četvrtak).

Radnja predstave „Opsada Sinja 1715.“ odvija se u dva čina. Prvi čin počinje na Pijaci, glavnom sinjskom trgu, kada Osmanlije osvajaju sinjsku varoš, pale crkvu i odvode narod u roblje. Mustafa-paša Čelić slavodobitno prolazi u kočiji bahato najavljujući lako osvajanje sinjske Tvrđave, gdje se sklonio puk sa šačicom branitelja i slikom Majke Božje.

Za razliku od prethodnih godina, drugi čin predstave bit će uprizoren na utvrdi Kamičak, gdje Vijeće obrane odlučuje obraniti svoj grad od mnogostruko nadmoćnijeg i snažnijeg neprijatelja, prikazat će se i krunjenje slike Gospe Sinjske uz molitvu pomirenja, upravo jer se ove godine nalazimo u godini milosrđa ali i velike obljetnice 300-te godine krunidbe Gospine slike .

Autor dramskog predloška uprizorenja je prof. Velimir Borković, a redatelj Rade Perković. U spektaklu će sudjelovati članovi Sinjskog pučkog kazališta, konjanici Viteškog alkarskog društva, konji Alkarske ergele, a za kočiju se brinu Davor Ivković i Ivica Kurobasa.

Program počinje u 20 sati i 30 minuta na Pijaci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.