Hrvatski radio

Radio Split

Uprizorenje Marinske bitke iz lipnja 1657. godine

19.06.2019.

11:22

Autor: Mladen Vuković

Uprizorenje Marinske bitke iz lipnja 1657. godine

Uprizorenje Marinske bitke iz lipnja 1657. godine

Foto: - / -

Uprizorenje Marinske bitke iz 1657., kada su marinske žene branile svoje mjesto od napada Osmanlija, bit će u subotu 22. lipnja u Marini kod Trogira. Program počinje mimohodom povijesnih postrojbi uz pratnju Orkestra HRM-a u 19,30 sati.

u 20 sati je misa u crkvi sv. Ivana za marinske branitelje, a u 20,30 sati je svečano otvorenje priredbe uz pjesmu klape Sveti Juraj te nastup Joška Ševe koji će čitati stihove Andrije Kačića Miočića o marinskim junakinjama.

U 21 sat je uprizorenje povijesne bitke Marinaca i Osmanlija 1657. godine, u kojem suidjeluju povijesne potrojbe sedam kulturno-umjetničkih udruga, u 22 sata nastupa Kumpanija iz Vele Luke, u 22,30 je nastup KUU Andrija Matijaš Pauk, a u 23 sata počiunje koncert grupe Kuzma & Shaka Zulu.

U vrijeme Kandijskih ratova, današnja Marina zvala se Bosiljina i njezinih tisuću mještana, uz pomoć prijatelja s Drvenika, tjedan su dana odolijevali deset puta brojnijim turskim napadačima. Na kraju je svaki treći branitelj ubijen, svaki treći zarobljen i odveden u roblje u Bosnu, među njima i deset žena koje su, obučene u ratnike, branile mjesto. Jela Marunova je poginula zapalivši tursku barutanu, ponovivši žrtvu biblijske Judite ili poljičke Mile Gojsalić. 

Evo što nam je o turizmu i uprizorenju Marinske bitke kazala ravnateljica Turističke zajednice Marina Iva Dvornik:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.