Hrvatski radio

Radio Split

18:36 / 14.05.2021.

Autor: GKMM, RS

Uređuju se spomen sobe Jakše Fiamenga i Ljube Stipišića

Foto Grad Split

Foto Grad Split

Foto: - / -

Dva velika Splićanina, Jakša Fiamengo i Ljubo Stipišić Delmata, ovo će ljeto u srcu svoga grada dobiti trajne spomene dostupne svim njihovim sugrađanima, baštinicima njihove ostavštine kojom su snažno obilježili splitski i dalmatinski identitet.

U tijeku su radovi na uređenju prostorija Knjižnice Grad u Zagrebačkoj ulici na broju 4, a čitav projekt nosi naziv „Zavičajna kuća Gradske knjižnice Marka Marulića“. Financijska sredstva osigurao je Grad Split u iznosu od 500 tisuća kuna. - Zaista smo ponosni što ćemo voditi brigu o ostavštini naših velikana i čuvati spomen na njih, ali u tome osjećamo i veliku odgovornost – rekla je prilikom današnjeg obilaska prostorija ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić.

Zlatan Stipišić Gibonni rekao je kako se kao član familije osjeća beskrajno zahvalan: – Ljubin rad nije vlasništvo familije, to je za svih, svatko koga zanima moći će ovdje doći i vidjeti. Znam da bi i njemu najdraže bilo da je završio upravo ovdje, u društvu svog prijatelja iz djetinjstva, Jakše.

Vrijednu privatnu knjižnicu Jakše Fiamenga donirali su, prema njegovoj želji, njegovi nasljednici, Denis i Maja Fiamengo u listopadu 2019. godine. Zbirka je prenesena iz Fiamengove Radunice, u kojoj je živio i stvarao, u prostore knjižnice Grad i to kao privremeno rješenje. Potom su Gradska knjižnica Marka Marulića i arhitektonski ured ARP Dinka Peračića pripremili projekt uređenja prostora pod nazivom „Piva klapa ispod volta“. Ideja je da Fiamengova knjižna ostavština posluži kao osnova za pokretanje Pjesničko-glazbenog zavičajnog odjela, polazeći od činjenice kako je Split iznjedrio brojne glazbene i pjesničke velikane koji su izišli iz lokalnih okvira i postali kulturno blago cijele Hrvatske. Prostor obilježen brojnim voltima, iznutra i izvana te Fiamengovi stihovi, toliko puta klapski izvedeni, poslužili su za inspiraciju.

Nedugo zatim, rodila se ideja i o uređenju i opremanju spomen-sobe Ljube Stipišića Delmate, također u sklopu Knjižnice u Zagrebačkoj ulici. Tako bi se Split „zahvalio, poklonio i odužio predanom, marljivom vizionaru i plodnom stvaratelju, čuvaru-zaštitniku dalmatinskog entiteta i identiteta“ jer „opus Ljube Stipišića svojevrsna je narodska povist ovoga podneblja zapisana stihovima, riječima, notama i bojama“, stoji u njegovoj biografiji „Nima vaki testamenta“ koju je napisala Herci Ganza.

Financiranje obje spomen sobe, odnosno uređenje ovih prostorija osigurao je Grad Split. Maja Fiamengo, nasljednica Jakše Fiamenga rekla je kako je obitelj ispunila njegovu želju te kako će na ovaj način njegova biblioteka i dalje živjeti.

Herci Ganza dodala je kako će Jakšina kamara i šjor Ljubin tinel za svakoga tko voli ovaj grad i tko ćuti dalmatinsku prismu i rič, biti prostor za kojim je Split vapio cijelo vrijeme.

Uređenje prostorija trajat će tri mjeseca, a potom će se krenuti u opremanje i konačno otvaranje vrata svim građanima. Želja svih uključenih, složili su se danas, je da Zavičajna kuća bude mjesto učenja i proučavanja baštine, ali i mjesto stvaranja novih izričaja generacija koje dolaze, nekih novih pjesničkih i glazbenih velikana kojima će se Split i Dalmacija i dalje ponositi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.