Hrvatski radio

Radio Split

Uručene tri nagrade Dana hrvatske knjige

22.04.2015.

09:51

Autor: Mladen Vuković

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U spomen na 22. travnja 1501. godine, kada je Marka Marulić dovršio svoj spjev "Juditu", taj nadnevak se od 1997. godine obilježava Dan hrvatske knjige, na koji se sretno vežu Međunarodni dan knjige i Noć knjige 23. travnja.

U sklopu kulturno-znanstvenog dijela programa 25. Marulićevih dana dodijeljene su tri nagrade koje Društvo hrvatskih književnika proglašava za Dan hrvatske knjige. Nagarade je u Akademijinoj palači u Splitu laureatima uručio predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač.

Nagrada ‘Judita’ pripala je Marijani Tomić za knjigu 'Hrvatskoglagoljski brevijari na razmeđu rukopisne i tiskane tradicije', koju je bjavila Naklada Ljevak. 

Nagradu ‘Davidias’ za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili za najbolju knjigu posthumno dobio je Jugoslav Gospodnetić za prijevode pjesama Antuna Gustava Matoša na francuski jezik. Nagradu ‘Slavić’ za najbolji prvijenac prošle godine osvojio je Goran Gatalica s knjigom pjesama 'Krucijalni test' u izdanju daruvarske Matice hrvatske.

Evo izjava dobitnika!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.