Hrvatski radio

Radio Split

Uskoro počinje Splitski filmski festival

29.08.2022.

10:24

Autor: Denis Šabić, Split Film Festival

Splitski filmski festival

Splitski filmski festival

Foto: HRT / HRT

Uoči 27. izdanja Splitskog filmskog festivala donosimo vam pregled programa prvog dana festivala.

Pridružite nam se 1. rujna 2022. na otvaranju ovogodišnjeg festivala. Za uvod pred otvaranje donosimo Vam film austrijske produkcije Beatrix (2021), autorica Milene Czernovsky i Lilith Kraxner te Retrospektivu Dalibora Barića", pozvali su organizatori.

Beatrix teži tolikoj intimnosti u toliko da preispituje što intimnost zapravo jest. Beatrix predstavlja tijelo mlade žene koja svoje vrijeme provodi sama u kući. Dosađuje se, razgovara na telefon i prima goste k sebi. Možemo osjetiti otuđenu privatnost, nalik ranim filmovima Chantale Ackerman. Gledajući Beatrix, provodimo vrijeme s pojedincem, koje se iscrpljuje i rasipa. Beatrix je redom prvi film iz Frame extended kategorije. Prikazivat će se 1.rujna u kinu Karaman (Ilićev prolaz 1), s početkom u 18.45, u trajanju od 95 minuta.

Istodobno, posjetitelji će moći prisustvovati i Retrospektivi Dalibora Barića pod nazivom Neuromantis Religiosa. Barić je redatelj eksperimentalnih i animiranih filmova te glazbenih spotova koji u svojim radovima često istražuje tradicionalne žanrove poput znanstvene fantastike i horrora. Rabeći kolaž kao tehniku, stvara filmove koji propituju umjetničke prakse digitalnog doba.

Neuromantis Religiosa serija je kratkih filmova koja je nastala tijekom jeseni 2021. godine te broji ukupno 7 kratkih programa. Uključuje distopijske priče, fikcije koje se preklapaju sa subjektivnim doživljajem stvarnosti, od svakodnevice do surovih osjećaja.

Pripovjedači su dodani umjetni glasovi poput asistentice Siri, GPS-a, generatora i vokodera. Krajnji rezultat je znanstveno fantastičan, odajući pomalo uznemirujuću atmosferu te u gledateljima potiče osjećaj strane bliskosti.

Splitski filmski festival

Splitski filmski festival

Foto: Splitski filmski festival / Splitski filmski festival

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.