Hrvatski radio

Radio Split

Večer francuske šansone u Hrvatskom domu Split

27.03.2022.

22:28

Autor: Prokultura, HRT Radio Split

Večer francuske šansone

Večer francuske šansone

Foto: Prokultura / Prokultura

Prokultura - Opservatorij kulturnih politika Split organizira ovogodišnju Večer francuske šansone - nacionalno natjecanje mladih izvođača, a gost večeri je Lovro Rimac. Koncert se održava u ponedjeljak, 28. ožujka 2022. u 20 sati u Hrvatskom domu u Splitu, Tončićeva 1.

Večer francuske šansone je krovna manifestacija Dana francuskog jezika i kulture kojima se ove godine Prokultura pridružila Mjesecu Frankofonije. Održava se u Splitu od 1993. godine, okupljajući izvođače i ljubitelje tog svjetski poznatog glazbenog žanra. Uz mlade natjecatelje, iznimnih talenata, one koji uče ili će tek krenuti u otkrivanje ljepota francuskog jezika, kroz sve ove godine nastupila su najveća imena hrvatske glazbeno-šansonjerske scene, od legendarnog Vice Vukova, Tereze Kesovije, Ibrice Jusića, Tedija Spalata, Doris Dragović i dr. do Georgesa Moustakija, tada najvećeg živućeg francuskog šansonjera. K tome, publika svih uzrasta koja uživa u velikanima šansone poput Piaf, Brela, Aznavoura, Becauda..., kao i najnovijim glasovima Frankofonije danas poput Celine Dion, Zaz i drugih.

Glavnu nagradu jezičnu stipendiju u Francuskoj dodjeljuje i ove godine Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj. Nagrade su i jezični tečaj u Francuskoj alijansi Split te darovi dugogodišnjeg donatora Večeri, Karle.

Večer će otvoriti lanjska pobjednica Zdravka Damjanović, koja je u razgovoru iz ciklusa U carskom tinelu, snimljenom u Kući jezika i kulture Peristil, predstavila svoju šansonjersku priču i kako sama kaže "nezaboravni boravak na stipendiji u Nici".

U natjecanju ove godine sudjeluju: Gabriela Brajčić, Karla Arković, Marta Matković, Luka Crnjac, Ema Kuzmanić Balić, Lucija Remetin, Ivona Mandić, Lara Morović, Vanessa Ivana Peričić, Etna Vrgoč, Lara Zovko i Đana Smajo.

Gost Večeri je Lovro Rimac iz Samobora, višestruki je pobjednik Večeri, jedan od najljepših šansonjerskih glasova Hrvatske, inače student glume na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu. Kroz Večer će nas provesti Ana Opačak, mlada glazbena zvijezda, voditeljica Prokulturinog PKluba Prijatelja šansone.

Autorica projekta: Nansi Ivanišević

Voditelji glazbenih radionica: Ana Opačak i maestro Jurica Karuza

Voditeljica jezičnih radionica: Antonija Tošić

Glazbena pratnja i aranžmani: Jurica Karuza

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Svi za Lećevicu

radionice