Hrvatski radio

Radio Split

Večeri dalmatinske pisme Kaštela

16.07.2015.

10:19

Autor: VR

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ta ljetna, kulturna i zabavna ponuda već se 17. put priprema u Kaštelima koja tada postaju pravi klapski epicentar. Festival će se i ove godine održati 18. i 19. srpnja, u intimnom ambijentu na poljani pored crkve svetog Mihovila u K. Kambelovcu. Svi ljubitelji klapske pisme i klapskog pop-a ulaznice mogu kupiti online (Croatia Tickets), te u hotelu Baletna škola u Kaštel Kambelovcu ili u Caffe baru Gajoo u Kaštel Starom.

Na ovogodišnjim Večerima dalmatinske pisme okupit će se čak 26 klapa koje će tijekom dva dana oslikati cjelokupno šarenilo klapskog glazbenog svijeta – od tradicijskih napjeva do klapskog pop-a. Nastavljajući se na prošlogodišnji koncept, festival će i ovu godinu klapama pružiti zaista širok žanrovski okvir. Kroz dvije glazbene večeri pokazati će se sva širina ovog, izvorno folklornog fenomena, koji se je u posljednjih petnaestak godina prometnuo od komornog glazbenog izričaja do stadionske atrakcije.

Festivalska događanja su podijeljena u dvije glazbene večeri – Klapska kartolina (18.07.) i Kaštelanski đir (19.07.). Kartolina je namijenjena tradicijskim klapskim napjevima i obradama pop standarda. Slušatelji će moći uživati u raskošnim a cappella izvedbama klapa Cambi, Kožino, Kaše, Neverin, Kampaneli, Štorija, Podvorje i klapa KUD-a Salona. Kaštelanski đir je s druge strane namijenjen klapskom pop-u. Sedamnaest novih pjesama i sedamnaest klapa koje će se uz pratnju festivalskog orkestra natjecati za tri nagrade publike i stručnog vijeća. Nastupiti će neka od najpoznatijih imena ovog žanra: Maslina, Šufit, Iskon, Kampanel, Sveti Florijan, Sebenico, Godimenti

Nove skladbe koje će biti izvedene na Kaštelanskom điru (abecednim redom):

 

 1. Ajmo još jednu; klapa Kaše

 2. Doma san; klapa Godimenti

 3. Fala ti valo; klapa Sveti Hubert i Mandolinski orkestar Okruk

 4. Hajde me podsjeti na ljubav; klapa Kampanel

 5. Još u meni tvoje more; klapa Neverin (ž)

 6. Jubav si moja; klapa Fjoret (ž)

 7. Kad se lipo nasmije; klapa Tramuntana

 8. Maštil suza; klapa Iskon

 9. Ne pitaj me kako živim; klapa Dingač

 10. Nima više; Marko Škugor i klapa Maslina

 11. Proplakat će srce; klapa Šufit

 12. Smiraj; klapa Praska

 13. Stari ljudi; klapa More

 14. Stranac; klapa Grobnik

 15. Tila bi vratiti; klapa Sebenico

 16. Za me rojena; klapa Sveti Florijan (mj)

 17. Zaboli'će; klapa Štorija (ž)

 18. Želiš li to; klapa Munita

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.