Hrvatski radio

Radio Split

Viktor Popović spaja Split 3 i Dioklecijanovu palaču

17.01.2021.

07:18

Autor: Mladen Vuković

Viktor Popović spaja Split 3 i Dioklecijanovu palaču

Viktor Popović spaja Split 3 i Dioklecijanovu palaču

Foto: - / -

Akademski umjetnik Viktor Popović priređuje dvije izložbe naslovljene "Bez naziva (Arhiv ST3: Sadržaj)" realizirana na fasadi zgrade Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu (Poljička cesta 35) te u Ustanovi za kulturu Galerija „Kula“ (Ulica kralja Tomislava 10).

Intervencija na fasadi Filozofskog fakulteta otvorit će se u utorak, 19. siječnja 2021. u 11 sati ispred zgrade Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Kkustos izložbe je Dalibor Prančević. Intervencija će se moći vidjeti do 1. veljače 2021.

Istovremeno, drugi dio instalacije realizirat će se u Galeriji Kula, koja je dio perimetra kasnoantičke Dioklecijanove palače, čime se idejno spajaju dvije, naizgled odvojene, gradske cjeline. Kustosica je Jasminka Babić.

Intervencijom na fasadi fakultetske zgrade pokrenut je i novi izložbeni projekt „Reper“ koji je na Filozofskom fakultetu osmislio i njime moderira doc. dr. sc. Dalibor Prančević s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta. 

Iz kataloga izložbe:

Ovakvim umjetničkim djelovanjem objedinjuju se dvije naizgled odvojene gradske cjeline, kasnoantička i ona visokog modernizma, iako su njihove konceptualne veze i interferiranja postavljeni već za kasnoantičkog vremena.

Ispisivanjem tekstualnih fragmenata na fasadi zgrade Filozofskog fakulteta u Splitu koju na razmeđima dviju epoha različitih društveno-političkih paradigmi projektira arhitekt D. Colnago kao poslovnu i komercijalnu zgradu poduzeća Brodomerkur, Viktor Popović problematizira urbanističko i arhitektonsko naslijeđe s kraja 1960-ih i tijekom 1970-ih godina. Naime, iz arhivskog dokumenta SPLIT 3 - Osnovno urbanističko rješenje - Tekstualni dio: preliminarni tehnički opis i izvještaj iz studenoga 1969. godine, Popović odabire nekoliko rečenica koje aplicira na prepoznatljivu fasadu pretvarajući je u aktivno crtovlje kojim propituje pojavu i narav grada danas. Time se, dakle, inertna estetika arhitektonske vanjštine preobražava u platformu izrazito dinamičnog javnog diskursa.

Nadalje, u Galeriji Kula umjetničkom reelaboracijom fotografija Zvonimira Buljevića koje dokumentiraju izgradnju Splita 3, Viktor Popović ukazuje na važnost zaštite pomno osmišljenih i definiranih urbanističkih cjelina, aludirajući na nužnu potrebu primjerenije valorizacije tog segmenta splitske gradogradnje i to na svim razinama. Postavljanjem skela u izložbenom prostoru podcrtava se radni karakter sačuvanih fotografija te prikazuje gradnja pomno osmišljene urbanističke cjeline i pripadne joj arhitekture. Pozicioniranjem instalacije unutar izložbenog prostora evocira se rimska centurijacija preddioklecijanova doba odnosno zorno iznosi artikulacija prostora u kojem se harmoniziraju današnje javne površine i mnogostruki okviri privatnog života.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.