Hrvatski radio

Radio Split

Započeo 51. Festival dalmatinskih klapa - Omiš 2017.

30.06.2017.

23:07

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Festival je otvoren natjecateljskom večeri izvornih napjeva. Nastupilo je 10 klapa, a jedinu nagradu, gledatelja na trgu Svetog Mihovila u Omišu osvojila je klapa Korda iz Lumbarde. Njima je pripala plaketa "Rozeta Svetog Petra".

Večer izvornih napjeva održavana je prije 15-tak godina da bi nakon nekoliko godina ravnateljstvo Festivala ukinulo tu večer. Novi je ravnatelj, prof. Mijo Stanić odlučio uvesti ponovno u program uz neka ograničenja: 

– u ovoj večeri mogu nastupati muške, ženske i mješovite klape

– klape moraju brojiti od četiri do šest članova

– klape pjevajuna jednom ili dva mikrofona koje se nalaze na istom stalku

– klape pjevaju isključivo a cappella tradicijske napjeve s unaprijed zadanog popisa od 50 napjeva.

Pred brojnim ljubiteljima tradicionalne izvorne dalmatinske koji su u cijelosti ispunili gledalište na trgu Svetog Mihovila u Omišu, nastupile su ženske, muške i mješovite klape. Najviše sms glasova nazočne publike osvojili su Korčulani, dok je domaća, omiška klapa Oneum zauzela drugo mjesto.

Festival tradicionalno započinje svečanošću podizanja festivalske zastave koju je ove godine podigao legendarni prvi tenor splitske klape "Filip Dević" Branko Tomić. Potom se gledateljima obratio gradonačelnik grada Omiša Ivo Tomasović koji je proglasio Festival otvorenim.

Festivalska se događanja nastavljaju u subotu, 01. srpnja autorskom večeri Živka Ključe, a u nedjelju, 02. srpnja je Večer novih skladbi

Snimku Večeri izvornih napjeva poslušajte u programu Radio Splita u srijedu, 05. srpnja 2017. nakon vijesti u 20 sati u emisijj "Koncertna večer srijedom".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.