Hrvatski radio

Radio Split

Započeo 54. Festival dalmatinskih klapa - Omiš 2020.

18.07.2020.

02:00

Autor: Eduard Gracin

pobjednici u večeri novih skladbi - klapa Kaše

pobjednici u večeri novih skladbi - klapa Kaše

Foto: - / -

Unatoč virusima, klape će nastupiti na omiškim pjacetama u skraćenom, izmijenjenom programu 54. Festivala dalmatinskih klapa - Omiš 2020. Izostavljeni su neke programske večeri, a nastupi klapa bit će uz preporučene mjere nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Uoči početka Festivala, 17. srpnja 2020., dan ranije je u svetištu Svetog Leopolda Mandića u Zakučcu svečano predstavljena monografija o maestru Ljubi Stipišiću - "Nima vaki testamenti". Uz nastupe pobjednika posljednih godina u muškom finalu - klape "Vinčace" iz Novog Vinodolskog, o knjizi su govorili maestro Vlado Sunko, ravnatelj omiškog Festivala, profesor Mijo Stanić te autorica monografije Herci Ganza. Sjećanja na prijateljstvo sa Ljubom ispričao je brojnoj publici u svetištu poznati omiški klapski pjevač i dugogodišnji član festivalskog Vijeća, Mirko Barišić. Posjetiteljima je  prikazan isječak iz dokumentarnog filma o maestru Stipišiću, autora Matka Petrića koji će uskoro biti dovršen. 

Prve festivalske večeri, 17. srpnja, na Trgu Stjepana Radića priređena je večer novih skladbi. Posljednjih godina je bilo poteškoća oko održavanja ove večeri, a razlog je uvijek bio - nevrijeme. Ta se loša situacija nastavila i ove godine jer je tijekom cijele večeri puhao na trenutke jak vjetar. Ipak, unatoč vjetru, u večeri novih skladbi nastupilo je 11 klapa koje su izvele 12 novih pjesama pristiglih na natječaj Direkcije Festivala. Najboljom je proglašena pjesma "Španjola" koju su izveli  članovi dubrovačke klape "Kaše". Ispod možete pogledati popis svih nagrada u večeri novih skladbi  koja je održana u skladu s epidemiološkim mjerama propisanim od strane nacionalnog stožera Civilne zaštite. Gledalište je bilo prorijeđeno, umjesto nekoliko stotina vjernih obožavatelja ove programske večeri, pa je samo 70-tak sretnika smjelo pratiti nastupe klapa sa svojih sjedalica koje su bile na propisanoj udaljenosti. Slično će biti i sa preostalim programskim večerima, pa je Direkcija Festivala na svom službenom Youtube kanalu organizirala izravni prijenos događanja s omiškog Trga Stjepana Radića. 

1. nagrada žirija - Vicko Dragojević, Vedran Bonačić - Španjola (klapa Kaše - Dubrovnik)

2. nagrada žirija - Živko Ključe, Ružana Kovač - U oni dan (klapa Vinčace - Novi Vinodolski)

3. nagrada žirija - Vinko Didović, Pjero Mirić - Ne umiru kapetani (klapa Oneum - Omiš)

3. nagrada žirija - Roko Radovan - Dozivju nas glasi (klapa Korda - Lumbarda)

Nagrada za najbolje stihove - Pjero Mirić (Ne umiru kapetani)

Najbolja izvedba - Klapa Kaše (Španjola)

Zbog malog broja gledatelja na Trgu Stjepana Radića, Direkcija je odlučila da ove godine neće biti nagrada publike, dok će u završnim večerima upriličiti televoting kako bi što više gledatelja i putem televizijskog prijenosa na 3. programu Hrvatske televizije te u izravnom radijskom prijenosu u programu Radio Splita slušatelja moglo sudjelovati u odabiru ovogodišnjih pobjednika prema ocjeni publike. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.