Hrvatski radio

Radio Split

Započeo jubilarni, 60. splitski Festival zabavne glazbe

12.07.2020.

01:59

Autor: Eduard Gracin

Svi izvođači prve festivalske večeri izvode potpourri - Cvit Mediterana, Ništa kontra Splita i Nima Splita do Splita

Svi izvođači prve festivalske večeri izvode potpourri - Cvit Mediterana, Ništa kontra Splita i Nima Splita do Splita

Foto: - / -

Uz mjere predostrožnosti nacionalnog stožera Civilne zaštite, na splitskim je Prokurativama sinoć započeo jubilarni, 60. Festival zabavne glazbe - Split 2020. Prva festivalska večer bila je posvećena bogatoj baštini tog našeg najpopularnijeg zabavnog festivala.

U prvoj festivalskoj večeri uživali smo slušajući pjesme koje su izvedene na proteklim festivalskim izdanjima i koje su pronašle svoj put do publike. Direktoru Festivala, Tomislavu Mrduljašu bilo je teško odabrati pjesme za sinoćnji program, pa su neke od njih izvedene u takozvanim - potpourrijima. Na koncu smo čuli 40 pjesama u kojima je publika na prorijeđenim splitskim Prokurativama uživala izazvavši kod njih emocije, oduševljenje, pa i ples između stolova u gledalištu. Koliko Splićani vole svoj Festival govore podaci da su okolni prostori oko Prokurativa bili ispunjeni brojnim ljubiteljima tog našeg najpopularnijeg Festivala, a slično je bilo i proteklih večeri na festivalskim probama.

U programu su nastupile legende naše glazbene scene - Ibrica Jusić, Kićo Slabinac, Doris Dragović, Zorica Kondža, Goran Karan, Tedi Spalato, Mladen Grdović, Neno Belan. Nastupio je i Đorđi Peruzović koji je ovim nastupom obilježio 80 godina života i 60 godina uspješne glazbene karijere. Marko Tolja, Alen Nižetić, Ivana Kovač, Marko Kutlić, Nela, Petar Dragojević predvodili su mlađu generaciju naših pjevača među kojima su bili i mladi pjevači "A strane" Hrvatske radiotelevizije. Pozivu na ovu retrospektivnu večer odazvala se i Mia Dimšić kojoj je nastup prije 4 godine na Festivalu s autorskom pjesmom "Život nije siv" promijenio život zbog čega je danas naša najpopularnija glazbenica.

Sjajno je započela festivalska večer - izuzetni Marko Tolja je izvrsno izveo Oliverovog i Runjićevog "Galeba", uslijedili su mladi pjevači Nela i Marko Kutlić koji je i prošle godine imao zapažen festivalski nastup. Završetak je večeri pripao potpourrijima - najprije festivalskim veselicama - Plovi mala barka, Kome bi šumilo more moje sinje, Kokolo, Diridonda te Tvoja barka mala koje su izveli Jole, Alen Nižetić i Domenica. Na samom kraju su predvođeni Zoricom Kondžom, Deanom Dvornikom i Petrom Dragojevićem svi izvođači izveli Cvit Mediterana, Ništa kontra Splita te festivalsku špicu sa festivala 1964. godine - Nima Splita do Splita. Kada znamo podatak da je program ove večeri doslovce rađen do prve festivalske probe, onda možemo kazati da je to bila lijepa večer koja je oduševila inače vrlo raspoloženu publiku u prorijeđenom gledalištu.

Raduje nas i činjenica da je sjajni festivalski orkestar, koji nije imao mnogo vremena za uvježbavanje, odradio odlično svoju zadaću, a sačinjen je uglavnom od mladih glazbenika. To se posebice odnosi na onu desnu stranu orkestra gdje su gudači, puhači. Među njima je prosjek rekli bismo ispod 30 godina. Prosjek im "kvari" lijeva strana orkestra (gledano iz gledališta) - ritam sekcija gdje su neki također legendarni glazbenici - klavijaturisti: Fedor Boić, Nenad Šiškov i mladi Hrvoje Domazet te sjajni mladi splitski bubnjar Jan Pele Ivelić koji je ujedno i član festivalskog orkestra na šibenskoj Šansoni. Spomenimo i odličnog mladog dirigenta festivalskog orkestra, Tonča Ćićerića koji je zajedno s Joškom Banovom i Josipom Cvitanovićem uspješno vodio orkestar tijekom izvedbi.

Kao što je poznato, Festival se održava uz mjere predostrožnosti koje je Direkcija dobila od nadležnih državnih tijela, zaduženih za suzbijanje ove epidemije. Gledalište je bez redova stolica i tribina, postavljeni su stolovi za 4, 6 i 8 gledatelja kako bi se izbjegao učestaliji kontakt između posjetitelja. Na ulazu je svakom posjetitelju mjerena tjelesna temperatura, a na pozornici su nakon nastupa dezinficirani mikrofoni. Unatoč virusu, Festival je na najljepši način proslavio svoj 60-ti rođendan i najavio završnu večer. Vjerujemo da će između 22 nove pjesme jubilarnog splitskog Festivala, neke od njih, naći mjesto u budućim retrospektivnim festivalskim večerima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.