Hrvatski radio

Radio Split

Zbirka prirodoslovca Grgura Bučića

20.04.2018.

07:55

Autor: RS

Zbirka prirodoslovca Grgura Bučića

Zbirka prirodoslovca Grgura Bučića

Foto: - / -

U petak, 20. travnja 2018. u 11:30 sati će u Hvaru biti otvoren stalni postav prirodoslovne zbirke Kabineta Grgura Bučića Muzeja hvarske baštine u Ljetnikovcu Hanibala Lucića. To je jedan od programa proslave 150 godina turizma u Hvaru.

Grgur Bučić važna je osoba za hrvatsku povijest i turizam, s obzirom na to da su se početkom 19. stoljeća meteorološka mjerenja povezivala s vegetacijom određenih područja, osobito u funkciji razvoja lječilišnog turizma. Jedan od svjetskih pionira bio je upravo Grgur Bučićprvi hvarski meteorološki motritelj.
Bučić je prvu meteorološka postaju u Hvaru osnovao pred 160 godina u bivšem samostanu sv. Venerande, gdje je smještena i danas – bila je jedna od prvih u jugoistočnoj Europi, a danas je upisana u hrvatsku povijest kao postaja s najdužim kontinuiranim meteorološkim mjerenjima.
Upravo je slanje podataka s Hvara probudilo zanimanje Europljana za našim najsunčanijim otokom, pa se već 1868. godine osniva hvarsko Higijeničko društvo, prvo turističko društvo u Europi!
 
Otvaranje ove zbirke jedno je u nizu događanja koje Grad Hvar i Turistička zajednica Grada Hvaraorganiziraju tijekom ove godine, a sve u sklopu obilježavanja 150. obljetnice organiziranoga turizma u Hvaru. Hvar je oduvijek bio destinacija koja se razvijala zahvaljujući kulturnoj i prirodnoj baštini, a upravo to u fokusu ove važne obljetnice.
 
svibnju će Hvar biti domaćin brojnih kulturnih, sportskih i društvenih događanja – uz veliku središnju proslavu 150. godina turizma od 10. do 15. svibnja, u sklopu koje će se održati festival Hvar –otok vina, Večer otočkog folklora i klapske pjesme, Bal jedara i modna revija hvarskog dizajnera Tonija Carića Rica te koncerti Četiri tenora i Gibonnija, valja reći kako je Hvar u svibnju domaćin i 45. po redu festivala Dani hvarskog kazališta  te 22. Međunarodnog festivala igrane i dokumentarne radio drame Prix Marulić (19. - 24. svibnja).

Grgur Bučić

Grgur Bučić

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.