Hrvatski radio

Radio Split

Željku Rogošiću "Plavo pero" za promicanje pomorske baštine

21.06.2016.

18:20

Autor: Vedran Očašić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Željku Rogošiću je u splitskom hotelu „Park“ svečano uručena godišnja novinarska nagrada „Plavo pero“, koju već dvanaestu godinu za redom, istaknutim novinarima, autorima i javnim djelatnicima, dodjeljuje „Split Ship Management“/“SSM United“.

Plavo pero“ se od 2004. godine dodjeljuje istaknutim pojednicima koji su svojim radom poticali jačanje i očuvanje svijesti o vrijednostima mora, hrvatskog Jadrana i posebice njegove pomorske tradicije.

Ovogodišnji dobitnik novinarske nagrade „Plavo pero“ je novinar, urednik, dokumentarist i redatelj HRT-a Željko Rogošić, kojemu je nagrada dodjeljena za osobit doprinos očuvanju kulturnog i pomorskog identiteta Dalmacije i Hrvatske, posebice izraženom kroz njegovo televizijsko stvaralaštvo. U svakom od sastavnica Rogošićeve „Splitske trilogije“, u produkciji HRT-a, uvijek je kroz autorski prikaz života i stvaralaštva trojice splitskih velikana, Miljenka Smoje, Ive Tijardovića i posebno slikara Emanuela Vidovića, do izražaja dolazila njihova osobna vezanost za more, pomorstvo i brodove kao bitnu sastavnicu autohtonog identiteta Splita i Dalmacije.

Među dosadašnjim dobinicima nagrade „Plavo pero“ su istaknuti novinari, književnici, fotoreporteri, poput Mladena Mateljana, Marijana Žuvića, Ive Pervana, Jadrana Marinkovića, Jakše Fiamenga, Branke Šeparović i drugih. Nagradu „Plavo pero“, kao priznanje svima koji s ljubavlju i uvažavanjem potiču priče o moru i pomorstvu 2004. godine utemeljili su akademik Davorin Rudolf, prvi hrvatski ministar pomorstva, magistar Miro Kučić, predsjednik odbora za ribarstvo HGK, dr. sc. Ratko Božić, direktor SSM-a i novinar, publicist i redatelj HRT-a Mladen Mateljan. 

Evo što je Vedranu Očašiću u nagradi "Plavo pero" kazao Ratko Božić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.