Hrvatski radio

Radio Split

Živko Ključe - pobjednik u Večeri novih skladbi omiškog Festivala

02.07.2017.

21:38

Autor: Eduard Gracin

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove su godine organizatori omiškog Festivala imali problema s vremenskim neprilikama pri organizaciji Večeri novih skladbi. Kao i lani, ova je natjecateljska večer održana u tamošnjem Ilirskom sjemeništu.

Večer novih skladbi ima izniman značaj za omiški Festival. U ovoj su večeri prvi put izvedene brojne pjesme, današnji, ne samo klapski evergreeni. Prisjetimo se Dalmatino, povišću pritrujena, Sušne zikve na škoju, Runjićeve Jube moja, Bebićeve Kalete i brojnih drugih. Zato je ova Večer toliko zanimljiva omiškoj publici koju ni kiša nije omela da i ove godine ispuni gledalište tamošnjeg Ilirskog sjemeništa i posluša nastupe 12 klapa u izvođenju novih skladbi eminentnih skladatelja.

Najviše uspjeha imala je zagrebačka klapa Bošket izvodeći pjesmu Živka Ključe "Misal mi zanosi" koji je uglazbio stihove Šiška Menčetića. Njima je pripala prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda. Maestru Ključi je dan ranije na omiškom Festivalu priređena autorska večer.

Drugo je mjesto pripalo Ani Kodrić Ivelić, čiju je pjesmu, "Da bi bila moja" izvodila također zagrebačka klapa, Petrada. Duško Tambača osvojio je treću nagradu za skladbu "Jubav skonšumana". Na tekst Pjera Mirića pjesmu su izvele šoltanske Čivute.

Prema odluci publike, najbolja je bila skladba "Kuraj" Vicka Dragojevića koju su izveli članovi klape Basca iz Baške vode. Oni su ujedno dobili i nagradu za najbolju izvedbu, dok je autor stihova za njihovu pjesmu, Pjero Mirić, osvojio nagradu za najbolje stihove.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.