Hrvatski radio

Radio Split

Znanstveni skup "I bi svjetlo!"

18.10.2021.

19:55

Autor: Mladen Vuković

Znanstveni skup "I bi svjetlo!"

Znanstveni skup "I bi svjetlo!"

Foto: - / -

Znanstveni skup povodom 100. obljetnice elektrifikacije Splita „I bi svjetlo!“ će se održati u Muzeju grada Splita u srijedu 20. listopada 2021. s početkom u 9 sati. Organizatori simpozija su Društvo prijatelja kulturne baštine Split, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Sveučilišta u Splitu i Muzej grada Splita. Skup su podržali HEP d.d., Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. 
 
Grad Split je 15. srpnja 1920. dobio javnu električnu rasvjetu, što je bio izuzetan događaj za daljnji kulturni i gospodarski razvitak Grada. U narednim godinama širila se dalje gradska mreža i javna rasvjeta po ulicama i predgrađima. Osiguranje električne energije bilo je, pored nešto ranijeg dovođenja tekuće vode, jedno od najvećih dostignuća komunalnog infrastrukturnog opremanja grada kojim se omogućavao sveukupni brži razvitak. Blagodat i napredak snažno su se osjetili. Stvorena je bitna osnovica kvalitetnijeg života i rada. Stoga je obilježavanje stogodišnjeg jubileja posebno značajno. 
 
Nažalost, zbog pandemije koronavirusa nismo bili u mogućnosti održati znanstveni skup u 2020. godini kada se obilježila okrugla 100. obljetnica elektrifikacije Splita, već to činimo godinu dana kasnije kada se navršila 101. obljetnica. No, svakako, ovo je prigoda da se daju nove spoznaje o elektrifikaciji, ne samo grada Splita, već i ostalih gradova i mjesta u Dalmaciji, tj. da se pruži zaokružena slika ovog složenog i opsežnog tehničkog pothvata koji je promijenio svakodnevne živote i navike stanovnika Splita i Dalmacije. 
(Iz Proslova knjige sažetaka dr. sc. Stanka Piplovića)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.